Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Keldermans

datum:7 juni 2024
van:Michael
klasse:A
stijl:Märzen

Beschrijving

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.


Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 15°C en 20°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C

Als leuke toevoeging kunnen er houtsnippers aan toegevoegd worden.
Eik chips light roast of Eik cubes rum zijn erg lekker.
Ontsmet ze wel goed door ze enige tijd in de alcohol te leggen. Jonge jenever of witte rum werkt erg goed,

 

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:5.0 %
begin-SG:1049
eind-SG:1012
EBC (kleur):10.0
EBU (bitterheid):34.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1600 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
CaraPils400 gr   25 EBC Leverancier: Weyermann
Melanoïdemout (70 EBC)100 gr   70 EBC  
Maischwater8.6 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater7 ltr     Leverancier: Kraan
Perle18 gr 60 min. 6.3 α Pallets  
Perle6 gr 15 min. 6.3 α Pallets  
Tettnanger6 gr 15 min. 4.5 α Bloemen  
Tettnanger6 gr 5 min. 4.5 α Bloemen  
Tettnanger6 gr 1 min. 4.5 α Bloemen  
Safale K-9711 gr     Leverancier: Fermentis
Bottelsuiker5 gr/ltr      

Maischschema

68 °C64 °C78 °C
stort min.60 min.2 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=394