Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

zwartigpielsie

datum:11 november 2024
van:Michael Woolthuis
klasse:B
stijl:Schwarzbier

Beschrijving

Een lekker donker verfrissend bier. Met iets te veel donkere moutsmaak om perfect in het schwartzbier plaatje te vallen maar dat mag het drinkgenot niet verduisteren.

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren. 

Hoofdvergisting: 2 a 3 weken tussen 12°C en 15°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 10°C (optimaal) maar mag tot 15°C

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:5.0 %
begin-SG:1051
eind-SG:1012
EBC (kleur):81.0
EBU (bitterheid):24.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1600 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Special B100 gr   400 EBC  
Cara Pilsmout (3 EBC)400 gr   3 EBC  
Roggemout, Chocolade100 gr   800 EBC  
Maischwater7 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater9 ltr     Leverancier: Kraan
Chinook6 gr 60 min. 13.2 α Pallets  
Chinook5 gr 10 min. 13.2 α Pallets  
Saflager S-189 11 gr     Leverancier: Fermentis
Bottelsuiker5 gr/ltr      

Maischschema

68 °C64 °C78 °C
stort min.60 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=398