Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Porter

van:Erik Bouman
klasse:B
stijl:Porter

Beschrijving

Zoals je waarschijnlijk wel gelezen heeft zijn Erik Bouman en Bas van de Voort in Bergen op Zoom Nederlands Kampioen amateurbierbrouwen geworden. Hieronder volgt het recept van de winnende porter:

Werkwijze:
  • Spoelwater: 6 liter van 80°C, gespoeld tot 11 liter
  • Kooktijd: 90 minuten.
  • Hopgift: 80% bij begin koken, de rest na 75 minuten kooktijd.
  • Spoelen met een wort hevelfilterpijp.
  • Koelen en zeven van de hop & eiwitten met de genoemde filterpijp en daarachter een tegenstroomkoeler.
  • Beluchting: op de 1e dag 30 minuten belucht met een sterielfilter tussen pomp en keramiek beluchtingssteentje.
  • Suiker bij bottelen 4,5 gram per liter.
  • Begin SG 1054 (29 dec 1997)
  • Eind SG 1020 (24 jan 1997)
  • De hoofdgisting heeft 7 dagen geduurd, het lageren 19 dagen.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:4.5 %
begin-SG:1054
eind-SG:1020
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1.8 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Kristalmout (120 EBC)317 g.   120 EBC  
Chocolademout (800 EBC)70 g.   800 EBC  
Goldings31 g. 90 min. 5 α Bloemen  
Goldings8 g. 15 min. 5 α Bloemen  
Safbrew T-58       Leverancier: Fermentis
Maischwater6 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

53 °C68 °C74 °C78 °C
15 min.45 min.15 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Gist rechtstreeks uit de gistingstanks van het "Amsterdamse Brouwhuis Maximiliaan". Hier een dag van te voren 1 liter giststarter van gemaakt.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=77