Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Imperial Russian Stout

van:Theo van de Voorde
klasse:D
stijl:Russian Imperial Stout

Beschrijving

In het kader van ons streven om de wat minder bekende biersoorten onder jullie aandacht te brengen plaatsen wij deze maand twee recepten van een Imperial Russian Stout. Beide zijn afkomstig van 2 Roerstokleden, nl. Albert van Kaauwen en Antoinette Reijnen. Albert is een specialist op het gebied van Stout en Imperial Russian Stout. Hij heeft met zijn recepten al diverse prijzen gewonnen. Antoinette is meer een specialiste op het gebied van de zware bieren.

Imperial Russian Stout is van oorsprong een bier dat in de 18e eeuw in Engeland werd gebrouwen om naar St. Petersburg geƫxporteerd te worden. Door de gulle hoptoevoeging en het hoge alcoholpercentage werd het bier beschermd tegen de lange reis. De tsaar maar vooral de tsarina waren grote liefhebbers van dit bier. Albert, van wiens hand het volgende recept is, noemt dit bier: tsarietsa pievo, ofwel tsarinnenbier. Het recept dateert van maart 1994.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:8.4 %
begin-SG:1085
eind-SG:1022
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 3 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Aromamout (50 EBC)300 g.   50 EBC  
Zwarte mout (1500 EBC)200 g.   1500 EBC  
Gerst, geroosterd (1000 EBC) 50 g.   1000 EBC  
Northern Brewer35 g. 75 min. 8.5 α Bloemen  
Goldings50 g. 75 min. 5 α Bloemen  
Goldings10 g. 5 min. 5 α Bloemen  
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

54 °C62 °C72 °C78 °C
10 min.30 min.20 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Voor dit recept kan het beste een gist voor zware bieren gebruikt.

Opmerkingen van de webredactie

De gist Safale S-04 kan hier goed gebruikt worden. Alcoholpercentage berekend volgens Promash
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=83