Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Laurierporter
van: | Jan Wurpel en Erik Deelissen |
klasse: | B |
stijl: | Porter |
Beschrijving
Behalve om mee te koken kun je laurier ook gebruiken om je bier een smaakje geven. Jan en Erik hebben vorig jaar 100 liter laurierporter gemaakt en daar hebben ze een heel zakje Baukje laurierblaadjes (4 gram) aan toegevoegd. Achteraf bleek dit iets teveel van het goede, de lauriersmaak was duidelijk te overheersend. Later, toen het bier wat ouder was geworden werd het wat beter te drinken, maar toch adviseerden ze mij om maximaal 2 gram per 100 liter toe te voegen. Om dit om te rekenen naar 10 liter wordt een beetje moeilijk, je komt dan op 0,2 gram en maar weinig mensen hebben een weegschaal die dat af kan wegen. Ik heb eens gekeken op mijn elektronische weegschaal (deze is tot op 1 gram nauwkeurig) wat 1 blaadje (gemiddeld) weegt: 0,2 gram. (vijf blaadjes waren samen 1 gram). Omdat je bij grote hoeveelheden altijd minder kruiden moet gebruiken dan bij kleine hoeveelheden denk ik dat het wel verantwoord is om per 10 liter een blaadje te gebruiken. Eventueel zou je de laurier ook nog wat langer kunnen laten koken, dan vervliegt de etherische olie wat meer en wordt de smaak dus iets minder. Experimenteer maar! |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
begin-SG: | 1054 |
eind-SG: | 1016 |
EBC (kleur): | 70.0 |
EBU (bitterheid): | 28.5 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Palemout (7 EBC) | 1.9 kg. | 7 EBC | ||
Kristalmout (120 EBC) | 160 g. | 120 EBC | ||
Chocolademout (800 EBC) | 80 g. | 800 EBC | ||
East Kent Goldings | 16 g. | 90 min. | 4.3 α | Bloemen |
Fuggles | 9 g. | 90 min. | 4.3 α | Bloemen |
Fuggles | 6 g. | 10 min. | Bloemen | |
Iers Mos (Irish Moss) | 5 g. | 15 min. | ||
Laurierblad | 1 blaadje | 5 min. | ||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
52 °C | 58 °C | 61 °C | 71 °C | 78 °C |
15 min. | 10 min. | 35 min. | 20 min. | 5 min. |