Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Rooie Polly

van:Gerritjan Roubos
klasse:D
stijl:Winterbier

Beschrijving

Omdat Theo van de Voorde een prijs had gewonnen met zijn Blonde Dolly, dacht ik: die ga ik ook maar eens brouwen. Maar tijdens het maischen bleek er al iets mis te zijn: namelijk de kleur. Bij de inkoopcommissie had ik o.a. kristalmout besteld van 15 EBC. 's Avonds toen ik uitgeput van het brouwen op de bank zat, keek ik alles nog eens na, en wat bleek: ik had mij kristalmout 150 EBC in mijn handen laten drukken. Maar inkoopcommissie hartelijk dank daarvoor! Want het is een bijzonder fraai bier geworden, goed in balans en met een mooie kleur.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:10.0 %
begin-SG:1093
eind-SG:1018
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):36.0
Watertype8.5 liter maischwater (pH = 5.54)

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 3165 g.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Kristalmout (150 EBC)300 g.   150 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 265 g.   4 EBC  
Suiker325 g.      
Target8 g. 90 min. 10 α Bloemen  
Hallertau16 g. 90 min. 3.5 α Bloemen  
Saaz6.5 g. 10 min. 4.1 α Bloemen  
Iers Mos (Irish Moss)3 g. 30 min.    
Safbrew T-58 1     Leverancier: Fermentis
Maischwater8.5 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C63 °C68 °C73 °C78 °C
15 min.30 min.15 min.30 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

De korrel gist SAFBREW T-58 is hier prima te gebruiken.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=120