Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Gans?

datum:11 augustus 2021
van:Michael Woolthuis
klasse:A
stijl:Gose

Beschrijving

Dit is een enigszins oud biertype uit de regio rond Leipzig dat zegt dus eigenlijk wel al genoeg. Licht zurig en daardoor fris en kruidig van smaak. Mag een beetje schimmig zijn. Met daarboven op een fruitig aroma.

Dit bier leent zich uitstekend voor allerlei fruitige extra’s. Vooral de Amerikanen staan erom bekend dat ze er rare combinaties van dingen ingooien.

Maischema: De zuurmout pas na ongeveer 40minuten toevoegen en dan nog 30min. Door maischen.
Zonder fruit wordt het een standaard Gose.
De volgende toevoegingen kunnen heel goed: Hibiscus 2gr/ltr, Framboos/aarbei/kers tot 100gr/ltr. Toevoegen op ongeveer 15 minuten voor eind kooktijd.

Ongeveer 1 week voor het bottelen proeven en als het niet licht zurig is dan kan je nog wat melkzuur toevoegen, maximaal 1gr /liter.

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.
 
Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 18°C en 22°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de  5°C en 15°C

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:5.0 %
begin-SG:1051
eind-SG:1011
EBC (kleur):6.0
EBU (bitterheid):13.0
Brouwhuisefficiëntie:75 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 700 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout (licht)900 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Zuurmout640 gr      
Maischwater9.2 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater6 ltr     Leverancier: Kraan
Saaz15 gr 60 min. 3.9 α Bloemen  
Zeezout7 gr 10 min.    
Koriander1 gr 10 min.    
Bottelsuiker5 gr/ltr      
Safale US-051     Leverancier: Fermentis

Maischschema

69 °C65 °C65 °C78 °C
stort min.40 min.30 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=364