Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Gans?
datum: | 11 augustus 2021 |
van: | Michael Woolthuis |
klasse: | A |
stijl: | Gose |
Beschrijving
Dit is een enigszins oud biertype uit de regio rond Leipzig dat zegt dus eigenlijk wel al genoeg. Licht zurig en daardoor fris en kruidig van smaak. Mag een beetje schimmig zijn. Met daarboven op een fruitig aroma. Dit bier leent zich uitstekend voor allerlei fruitige extra’s. Vooral de Amerikanen staan erom bekend dat ze er rare combinaties van dingen ingooien. Maischema: De zuurmout pas na ongeveer 40minuten toevoegen en dan nog 30min. Door maischen. Ongeveer 1 week voor het bottelen proeven en als het niet licht zurig is dan kan je nog wat melkzuur toevoegen, maximaal 1gr /liter. De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 5.0 % |
begin-SG: | 1051 |
eind-SG: | 1011 |
EBC (kleur): | 6.0 |
EBU (bitterheid): | 13.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 75 % |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 700 gr | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Tarwemout (licht) | 900 gr | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Zuurmout | 640 gr | |||
Maischwater | 9.2 ltr | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | 6 ltr | Leverancier: Kraan | ||
Saaz | 15 gr | 60 min. | 3.9 α | Bloemen |
Zeezout | 7 gr | 10 min. | ||
Koriander | 1 gr | 10 min. | ||
Bottelsuiker | 5 gr/ltr | |||
Safale US-05 | 1 | Leverancier: Fermentis |
Maischschema
69 °C | 65 °C | 65 °C | 78 °C |
stort min. | 40 min. | 30 min. | 5 min. |