Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Willems Blond nr. 8 1/2

van:Willem van der Ster
klasse:C
stijl:Blond

Beschrijving

Werkwijze:

24 uur van tevoren een gist starter aanmaken.
Schroot de mouten (niet te fijn)
Verwarm 7 liter water tot 50 graden. De geschrote mouten en het tarwe mout storten en goed roeren.
De temperatuur zal nu 48 graden C zijn. Zet de maischketel 15 minuten in de hooikist.
Opwarmen tot 52 graden dan weer 15 minuten rust hooikist .
Dan naar 63 graden met 30 minuten rust in hooikist.
Dan 68 graden met 15 minuten in hooikist.
Dan naar 73 graden met 30 minuten rust in kist.
Doe hierna de jodium test (indien niet goed : goed roeren, zonder verwarming, tot de temperatuur gezakt is tot 68 graden .
Zet de ketel dan nog 30 minuten in de hooikist. Dan nog maals de test.Opwarmen tot 78 graden.
Nu 5 tot 10 minuten in de hooikist. Dan filteren en spoelen, tot ongeveer 12 liter wort is verkregen.Ga dan het wort koken.
Zodra het brouwsel kookt alle hopbloemen erin en het vuur zo stellen dat het wort gaat door koken. Dit doen we 1 uur lang.
Voeg dan de koriander korrels, die we geplet hebben toe, plus 2 eetlepels honing, 300 gram rietsuiker en het iers mos toe. Nog eens 15 minuten laten door koken.
Filtreer het wort . Zo snel mogelijk koelen naar 25 graden .
Bepaal het SG gehalte: dit moet tussen 1075 en 1080 te zijn.
Indien nodig bijstellen met suiker of water.
Wort in gistingsemmer gieten, gist erbij en het geheel flink beluchten.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
begin-SG:1077
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Palemout (7 EBC)500 g.   7 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 600 g.   4 EBC  
Rietsuiker 400 g.      
Honing2 el.      
Northern Brewer15 g. 75 min. 7.5 α Bloemen  
Saaz5 g. 15 min. 4.1 α Bloemen  
Koriander3 g.      
Bovengist1 zakje      
Iers Mos (Irish Moss)1 tl.      
Maischwater7 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

48 °C52 °C63 °C68 °C73 °C78 °C
15 min.15 min.30 min.15 min.30 min.10 min.

Opmerkingen van de webredactie

Ten aanzien van de toevoeging van aromahop is het recept bijgesteld. Voorgesteld wordt om de hop niet langer dan 15 minuten te laten meekoken. Ook de soort aroma hop is een keuze van de redactie. Gist advies van de redactie: Wyeast 1762 Belgian Abbey I
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=57