Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Meibok
van: | Jan Wurpel en Erik Deelissen |
klasse: | C |
stijl: | Meibok |
Beschrijving
Erik Deelissen en ik hebben in december weer eens een flinke pot bier gebrouwen. Daarbij waren ook een drietal studenten vwo aanwezig. Deze studenten waren gezamenlijk bezig, in het kader van hun studie, een werkstuk te maken over een onderwerp dat met biologie en scheikunde te maken had. De derde zou naar economische aspecten hiervan kijken. Biologie en scheikunde vinden elkaar best wel in wat de biochemie genoemd wordt. Daar een van de heren mij al heel lang kent was de link naar bier gauw gelegd. Ik heb over een recept nagedacht wat niet te moeilijk zou zijn en wat volgen het KISS principe (Keep It Stupid Simple) gebrouwen kon worden. We hebben gekeken wat we nog aan spul op voorraad hadden en zijn gaan rekenen aan een Meibok.
Het resultaat mocht er na drie weken best wezen. Het is een ietwat rood goudkleurig bier geworden van zo’n 7,5 % alc. vol. Het smaakt voortreffelijk. We willen het jullie niet onthouden. Veel succes voor wie het eens proberen wil.Jan Wurpel en Erik Deelissen. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 80 min. |
alcoholpercentage: | 7.5 % |
begin-SG: | 1066 |
eind-SG: | 1014 |
EBC (kleur): | 28.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
Watertype | pH beslag en spoelwater: 5,6 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 2 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Munichmout (20 EBC) | 455 g. | 20 EBC | ||
Cara Munichmout (100 EBC) | 182 g. | 100 EBC | ||
Hallertau Perle | 25 g. | 75 min. | 5 α | Bloemen |
Saaz | 10 g. | 10 min. | 3.5 α | Bloemen |
Safale US-05 | Leverancier: Fermentis | |||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
52 °C | 58 °C | 62 °C | 71 °C | 78 °C |
15 min. | 10 min. | 40 min. | 20 min. | 5 min. |
Opmerkingen van de webredactie
gist advies: BREWFERM TOP BOVENGIST't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=41