Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Meibok

van:Jan Wurpel en Erik Deelissen
klasse:C
stijl:Meibok

Beschrijving

Erik Deelissen en ik hebben in december weer eens een flinke pot bier gebrouwen. Daarbij waren ook een drietal studenten vwo aanwezig. Deze studenten waren gezamenlijk bezig, in het kader van hun studie, een werkstuk te maken over een onderwerp dat met biologie en scheikunde te maken had. De derde zou naar economische aspecten hiervan kijken. Biologie en scheikunde vinden elkaar best wel in wat de biochemie genoemd wordt. Daar een van de heren mij al heel lang kent was de link naar bier gauw gelegd. Ik heb over een recept nagedacht wat niet te moeilijk zou zijn en wat volgen het KISS principe (Keep It Stupid Simple) gebrouwen kon worden. We hebben gekeken wat we nog aan spul op voorraad hadden en zijn gaan rekenen aan een Meibok.

Het resultaat mocht er na drie weken best wezen. Het is een ietwat rood goudkleurig bier geworden van zo’n 7,5 % alc. vol. Het smaakt voortreffelijk. We willen het jullie niet onthouden.

Veel succes voor wie het eens proberen wil.

Jan Wurpel en Erik Deelissen.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:80 min.
alcoholpercentage:7.5 %
begin-SG:1066
eind-SG:1014
EBC (kleur):28.0
EBU (bitterheid):0.0
WatertypepH beslag en spoelwater: 5,6

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (20 EBC)455 g.   20 EBC  
Cara Munichmout (100 EBC)182 g.   100 EBC  
Hallertau Perle 25 g. 75 min. 5 α Bloemen  
Saaz10 g. 10 min. 3.5 α Bloemen  
Safale US-05      Leverancier: Fermentis
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C58 °C62 °C71 °C78 °C
15 min.10 min.40 min.20 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

gist advies: BREWFERM TOP BOVENGIST
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=41