Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Paasei

van:Erik Bouman
klasse:V
stijl:Fantasiebier

Beschrijving

Werkwijze:
  • Indien met een buisje gist wordt gewerkt: maak 2 dagen van tevoren een giststarter van het buisje gist en laat dit bij kamertemperatuur gisten .
  • Neem 8 liter startwater van 57 graden en stort daarin de mout.De temperatuur moet nu ongeveer 52 - 53 graden zijn.
  • Maak een giststarter tijdens het spoelen (alleen bij gebruik van een zakje korrelgist). Per tien liter wort is er ca. 8,5 liter spoelwater nodig. Doorspoelen tot er ca.12,5 liter wort is.
  • Kooktijd 75 minuten.
  • Hopgift bij begin koken: 50% van de Northern Brewer hop.
  • Na 65 minuten koken de koriander en de basterdsuiker toevoegen..
  • Na het koken de Saaz hop toevoegen alsmede de rest van de Northern Brewer en dan hevig roeren (whirlpool), waarna je het geheel 15 minuten laat rusten.
  • Vervolgens de hop en eiwitten eruit zeven en koelen tot 25 graden.
  • Eventueel aanvullen tot 10 liter. Het SG moet nu ca. 1085 zijn.
  • Voeg als laatste de giststarter toe en belucht 30 minuten.
  • De 2e dag nog eens 10 a 15 minuten beluchten.
  • Laat de gisting bij 24 graden plaatsvinden, de hoofdgisting zal 10 tot 12 dagen nodig hebben.
Erik Bouman.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
begin-SG:1085
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.5 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Kristalmout (37 EBC)100 g.   37 EBC  
Ambermout (50 EBC)333 g.   50 EBC  
Gierst100 g.      
Tarwevlokken200 g.      
Northern Brewer11 g. 75 min. 7.5 α Bloemen  
Northern Brewer11 g. 1 min. 7.5 α Bloemen  
Saaz5 g. 1 min. 3.5 α Bloemen  
Basterdsuiker, geel250 g.      
Koriander1 g.      
Den Arsegan ondergist1      
Maischwater8 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C63 °C73 °C78 °C
20 min.45 min.30 min.15 min.

Opmerkingen van de webredactie

Deze ondergist kan hier prima gebruikt worden: Brewferm Lager
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=53