Artikelen
10 artikelen uit het clubblad van Februari 2013
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, februari 2013 |
tww februari 2013 |
Door: Erik Deelissen | |
Gezamenlijke brouwdagDe gezamenlijke brouwdag vond plaats op zaterdag 2 februari in de hal van Erwin van Duivenvoorden in Lisserbroek. Nico van Kampen had een Jopen Koytbier ontwikkeld en diverse leden hebben er een avond aan besteed om het juiste kruiden palet te kunnen bepalen voor dit bier zie de foto’s op onze website. Er was veel moeite gedaan om aan onder andere gagel te komen. Gelukkig had Arnoud Aten nog een voorraad in zijn vriezer liggen die wij konden gebruiken. Er was wat minder belangstelling van brouwers voor deelname aan deze brouwdag, een reden kan zijn dat men niet bekend is met dit biertype. Afgelopen clubavondDe afgelopen clubavond vond plaats op vrijdagavond 25 januari. Het was een drukbezette avond met ongeveer 75 leden aanwezig. Dit gaf nog enige parkeerproblemen buiten het clubgebouw. Er werd begonnen met het uitdelen van de bestelde moutmolens. Hierna het bekende vragen halfuurtje. Daarna was het woord aan Jelle Aaij, brouwmeester en technicus van Jopen bier om het een en ander uit de doeken te doen over Jopen Koyt, het kloonbier voor het aankomende ONK 2013. Tevens werden er drie gruitbieren geproefd deze avond:
Na deze presentatie bood John Gouwerok Ria van de Voorde en Wilma Wurpel een bos bloemen aan voor hun hulp het afgelopen jaar achter de bar en andere activiteiten van de clubhuiscommissie. Christopher Kokhuis vertelde het een en ander over de excursie die in voorbereiding is naar Brouwerij het Anker in Leuven en Delvaux in Mechelen. De leden van deze commissie gaan vrijdag 15 februari een voorbereidend bezoek brengen aan deze locaties. Ten slotte werden door onze voorzitter Theo van Eijden bestuursbedankjes uitgedeeld aan leden die in 2012 actief waren geweest voor onze club in diverse activiteiten en commissies. Komende clubavondDe komende clubavond vindt plaats op vrijdag 1 maart en staat in het teken van de Algemene Leden Vergadering (ALV). De bestuursleden Jan Wurpel en Erik Deelissen hebben te kennen gegeven zich weer voor twee jaar te willen verbinden aan onze club stellen zich opnieuw beschikbaar. Ook wordt andere leden gevraagd zich beschikbaar te stellen voor het bestuur. Zie je het zitten om een bestuursfunctie te vervullen, laat dit dan weten aan ons bestuur via een e-mail, ruim voor de ALV. Tijdens de ALV krijgen onze leden de mogelijkheid om de kandidaten te kiezen. Na afhandeling van alle formaliteiten, zie de uitnodiging elders in ons clubblad van deze maand, zal er door Tom Schinkelshoek een presentatie gegeven worden naar aanleiding van een onderzoek door de flessenspoelcommissie. ONK 2013Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen voor het ONK 2013. Jan van Grimbergen zoekt nog steeds vrijwilligers die kunnen helpen om dit ONK tot een succes te maken. Schroom niet om je diensten aan te bieden. |
|
Terug naar overzicht |
Van de Inkoopcommissie, februari 2013 |
tww februari 2013 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept voor de maand maart: Bittiebitter (type: Bitter blond). Een niet al te zwaar blond bier met een fijne bitterheid en door de laatste hopgift van East Kent Golding na het koken een ruime kruidige afdronk. Bittiebitter
BeschrijvingDit is een lekkere bitter waarin (door de laatste hopgift) de aroma's van de East Kent Goldings hop goed tot zijn recht komen. De laatste hopgift van East Kent Golding toevoegen na het einde van het koken, dus nadat je het gas hebt dichtgedraaid, en dan 15 minuten laten rusten alvorens te beginnen met het wort over te hevelen naar het gistingsvat. Als je weet dat je hevelsnelheid erg langzaam is dan eerder beginnen met hevelen. Recept gegevens
Ingrediënten
Maisch schema
Opmerkingen van de brouwerDe bruine suiker kan eventueel door een ander soort suiker vervangen worden. (kristal, witte basterd of rietsuiker). Te bestellen als compleet pakket via de inkoop pagina en kan tot 14 dagen voor de clubavond van 29 maart.Dit recept staat ook in de recepten database. http://www.twortwat.nl/recepten?id=217 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Uitnodiging ALV 2013 |
tww februari 2013 |
Door: Erik Deelissen | |
Langs deze weg nodigt het bestuur van de amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat haar leden uit tot het bijwonen van de jaarlijkse algemene ledenvergadering, welke gehouden zal worden op:
Vrijdag 1 maart 2013, 20:00 uur in “De Boerderij” te Hoofddorp
De agenda voor de ALV 2013 is als volgt:
Namens het bestuur, Erik Deelissen |
|
Terug naar overzicht |
Deans Cyber Corner, Februari 2013 |
tww februari 2013 |
Door: Dean Southall | |
Vakantie januari – Thailand & VietnamTweede aflevering: Hanoi, Vietnam en Thailand…Moet dit schrijven terwijl ik op vakantie ben, terwijl het vers is en niet een paar dagen voor de clubblad deadline, zucht! Ach, ik heb foto's om te helpen… Het zuiden en midden van Vietnam waren 30 en 25 °C gemiddeld. Wij zijn gevlogen naar de Hoofdstad, Hanoi, en het was wat kouder… 12 °C tijdens de dag. Warmer dan NL maar koud voor ons. Hanoi was erg druk met brommers dus wij liepen voorzichtig door de stad heen. Onze eerste stop was Legend Beer, tegenover een mooi meer. Een mooie brewpub met drie Duits-achtige bieren. Na een nacht slaap dachten wij, 30 °C in Bangkok of 12 °C in Hanoi? Moeilijk keus ;-) Dus wij zijn naar de kantoor van ons vliegmaatschappij gegaan en wij hebben onze vlucht veranderd tot twee dagen eerder! Toevallig (echt waar) was er nog een brewpub, GammerBeer, die wij wilden bezoeken, vijf minuten lopen verder. Lekker groot met lekker eten en Czech-achtig bier. Wij hadden twee dagen minder, dus wij moesten het tempo opkrikken! Dus wij hebben ver gelopen met een kaart. Een bier per brewpub. Wij zijn verhuisd naar een warmer hotel (en wij kregen een upgrade naar een suite!) en gelukkig maar was onze eerste stop vijf à tien minuten lopen. Gold Malt was erg gezellig, een mooie sfeer met een paar van hun eigen bieren. Het zag eruit als een echte brouwerij (op de begane grond), mooi om te zien. Wij konden wat van de echte (klein maar fijn) brouwerij zien toen wij binnen kwamen maar er waren geen zitplekken dus wij zijn naar boven geweest om een biertje te drinken. Het volgende was zeker een half uurtje plus lopen (vergeet de duizenden brommers niet). Pragold was ook een aardig Czech-achtig brewpub. Lekker snelle bediening, maar in Vietnam, vaak zijn er meer bedieningsmensen dan klanten! De dag daarna de volgende was Pacific (waarom weet ik niet want wij waren niet eens in de buurt van de Pacific!). Een mooi terras met een paar lekkere biertjes. De laatste is een “chain”, wij hebben het ook bezocht in Ho Chi Minh City/Saigon, en heet Hoa Vin, weer een Czech brewpub. Het was onze favoriete in Hanoi. Voor de 2 nachten die wij zijn geweest in Hanoi, gingen wij hier iedere avond om te eten. Het was ook erg druk met toeristen en met lokale mensen. Erg gezellig dus! Een dag later en wij waren in lekker warm Bangkok. 30 °C ongeveer in januari. Lekker, hoor! Wij waren in het backpackers gebied. Goed voor goedkoop en lekker eten maar geen lekkere biertjes. Wij probeerden om de “Hollandse” brewpub te vinden maar tevergeefs. Zelfs een taxi wist niet waar het was. Ik wist wel waar een Engelse brewpub was dus wij vroegen de taxichauffeur om ons daar naartoe mee te nemen. Gelukkig maar waren wij daar tijdens “happy hour” en dus was het maar 3 Euro voor een pint van Engels stijl bier, gebrouwen ter plekke. Het was erg warm in Bangkok dus toen ik in Nederland landde en het was -2 °C hier en sneeuw lag op de grond, was ik daar niet blij mee, maar een lekker biertje thuis en dan was het niet zo erg… |
|
Terug naar overzicht |
Verslag Algemene Ledenvergadering 2012 |
tww februari 2013 |
Door: Erik Deelissen | |
9 maart 2012, in de Boerderij te Hoofddorp Aanwezig: 52 leden, + 1 erelid. 1. Opening (20:19) 2. Vaststelling van de agenda (20:20) 3. Vaststelling stemcommissie (20:21) 4. Goedkeuring notulen ALV 4 maart 2011 (20:22) 5. Goedkeuring jaarverslag van het bestuur van ’t Wort Wat! over 2011 (20:25) 6. Financiële verslaglegging (20:28) b. Verkiezing kascontrole commissie 2012 c. Begroting 2012 7. Bestuursverkiezing (20:35) Theo van Eijden 50 leden voor 4 blanco. Walter Bakker 51 leden voor 3 blanco. Nico van Kampen 48 leden voor 1 tegen en 5 blanco. b. Theo van der Eijden hierbij beëdigd als voorzitter. c. Nico van Kampen hierbij beëdigd als bestuurslid. 8. Pauze 9. Bestuursbeleid 2012 (21:14) 10. Rondvraag (21:24) b. Christopher Kokhuis vraagt of er weer Polderbok gebrouwen gaat worden. c. Jan van der Lee vraagt wat er met zijn opmerking van vorig jaar is gebeurd v.w.b. het keuren van het meest favoriete bier dat de amateur heeft gebrouwen. 11. Sluiting (21:30) De voorzitter sluit de vergadering om 21:30 en bedankt de aanwezige leden voor de belangstelling. |
|
Terug naar overzicht |
Ben Bierbrouwen |
tww februari 2013 |
Door: Ben Jacobs | |
Ik neem aan dat velen met mij teleurgesteld waren na de presentatie over het Jopenbier. Nu was ik zelf niet van plan een kloon te gaan maken, maar toch… ik had meer verwacht. Het koude weer heeft bij mij geresulteerd in een drietal ondergistende bieren (u weet wel, die borrelende vaten op de slaapkamer). Eerst was het aldaar bijna te koud voor het gist en gaf ik het vat een heuse donzen slaapzak om hem te helpen, en daarmee wist ik de inhoud meer dan een graad in warmte te doen stijgen. En daarna was het weer bijna te warm en moest het raam maar open blijven, tja… en het wachten is nu op wat meer warmte. Om ze te drinken natuurlijk. Maar eerst moet er nog gebotteld worden en nog meer gelezen want ik heb nu ook het boek ‘for the love of HOPS’ van Stan Hieronymus binnen. Een enorme aanrader opnieuw. Ik ben blij dat die Amerikanen zoveel investeren in kennis over bier in het algemeen en de laatste paar jaren in hop in het bijzonder. Nu moet het alleen nog makkelijker worden al die hopsoorten hier in Nederland te krijgen. En zal ik ze moeten leren herkennen in de bieren… Dus meer hop aanschaffen, meer IPA’s maken, meer boeken lezen, dat staat mij het komende seizoen te wachten. En dat wordt dan weer veel proeven, nee niet voor de lol, want proeven is natuurlijk een noodzakelijk kwaad, zoals wij brouwers weten! Proost, Ben |
|
Terug naar overzicht |
Kloon 'Jopen Koyt' |
tww februari 2013 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Nico van Kampen | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BeschrijvingRecept gegevens
Ingrediënten
Maisch schema
Opmerkingen van de brouwerEvt. extra kruiden bij het lageren. 't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=219 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Gagel |
tww februari 2013 |
Door: Ben Uijtenhaak | |
Verkrijgbaarheid van gagelHoe kom je aan Gagel? Het blijft lastig. Gagel (Sweet gale, Myrica gale) is een bladverliezende plant en zal pas in het voorjaar weer blad vormen. Bij Ferment Station Homebrew Supplies in de Verenigde Staten is het voor $1.75 per 2 gram te koop. Misschien dat je met je vereniging/gilde gezamenlijk een bestelling kunt doen (http://www.fermentstation.com/beer/brewer-s-garden-specialty-candi-and-herbs.html?p=2) In de vorige niewsbrief hebben we een Amerikaanse website genoemd waar je wellicht gezamenlijk met je vereniging/gilde gagel zou kunnen bestellen. Een andere mogelijkheid om aan gagel te komen is via de site http://www.totallyherby.com/. De prijzen die zij hanteren zijn £3.99, £7.99 en £65 voor respectievelijk 10, 25 en 250 gram, exclusief verzendkosten. Zij bieden ook gagel te koop aan als olie (http://www.bogmyrtle.com/). |
|
Terug naar overzicht |
Lasjoef: recept |
tww februari 2013 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Jan Wurpel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept gegevens
Ingrediënten
Maisch schema
Opmerkingen van de brouwerIers Mos aanmaken met heet water en laten trekkenProblemen bij brouwenWees erg voorzichtig met de kruiden, rond naar beneden af.Smaakimpressielicht kruidigOpmerkingen van de web redactieRecept gezamenlijke brouwdag november 2012't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=220 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Delirium, februari 2013 |
tww februari 2013 |
Door: Peter Hompe | |
Veel mensen hebben bij het begin van een nieuw jaar een kriebel om ‘iets’ te doen. Ik ook. Nou dan kun je beginnen met een goed voornemen bijvoorbeeld. Been there, done that, got the T-shirt. Je kunt ook besluiten om helemaal niets te doen. Been there, done that, T-shirts waren allang op: dit doen veruit de meeste mensen… Nee, dit jaar moest het anders. Nou ben ik van huis uit katholiek. Dat komt omdat mijn ouders dat ook waren en in die tijd werd er niet gevraagd, maar gedáán. Ik werd dus ook gedoopt. Ik ben zelfs een blauwe zondag misdienaar geweest. Het was daarna wachten op het moment dat ik kon besluiten om er niets meer aan te doen. Nooit meer naar de kerk… voor mij was dat toen een bevrijding. Maar op deze manier heb ik wel vaak in de kerk gezeten en weet ik hoe dat er aan toe gaat. |
|
Terug naar overzicht |