10 artikelen uit het clubblad van Februari 2013

Terug naar overzicht

Van het bestuur, februari 2013

tww februari 2013
Door: Erik Deelissen

Gezamenlijke brouwdag

De gezamenlijke brouwdag vond plaats op zaterdag 2 februari in de hal van Erwin van Duivenvoorden in Lisserbroek. Nico van Kampen had een Jopen Koytbier ontwikkeld en diverse leden hebben er een avond aan besteed om het juiste kruiden palet te kunnen bepalen voor dit bier zie de foto’s op onze website. Er was veel moeite gedaan om aan onder andere gagel te komen. Gelukkig had Arnoud Aten nog een voorraad in zijn vriezer liggen die wij konden gebruiken. Er was wat minder belangstelling van brouwers voor deelname aan deze brouwdag, een reden kan zijn dat men niet bekend is met dit biertype.

Afgelopen clubavond

De afgelopen clubavond vond plaats op vrijdagavond 25 januari. Het was een drukbezette avond met ongeveer 75 leden aanwezig. Dit gaf nog enige parkeerproblemen buiten het clubgebouw.

Er werd begonnen met het uitdelen van de bestelde moutmolens. Hierna het bekende vragen halfuurtje. Daarna was het woord aan Jelle Aaij, brouwmeester en technicus van Jopen bier om het een en ander uit de doeken te doen over Jopen Koyt, het kloonbier voor het aankomende ONK 2013.

Tevens werden er drie gruitbieren geproefd deze avond:

  • Een bier afkomstig uit België,
  • De gageltripel van Klein Duimpje, en natuurlijk
  • Jopen Koyt.

Na deze presentatie bood John Gouwerok Ria van de Voorde en Wilma Wurpel een bos bloemen aan voor hun hulp het afgelopen jaar achter de bar en andere activiteiten van de clubhuiscommissie.

Christopher Kokhuis vertelde het een en ander over de excursie die in voorbereiding is naar Brouwerij het Anker in Leuven en Delvaux in Mechelen. De leden van deze commissie gaan vrijdag 15 februari een voorbereidend bezoek brengen aan deze locaties.

Ten slotte werden door onze voorzitter Theo van Eijden bestuursbedankjes uitgedeeld aan leden die in 2012 actief waren geweest voor onze club in diverse activiteiten en commissies.

Komende clubavond

De komende clubavond vindt plaats op vrijdag 1 maart en staat in het teken van de Algemene Leden Vergadering (ALV). De bestuursleden Jan Wurpel en Erik Deelissen hebben te kennen gegeven zich weer voor twee jaar te willen verbinden aan onze club stellen zich opnieuw beschikbaar. Ook wordt andere leden gevraagd zich beschikbaar te stellen voor het bestuur. Zie je het zitten om een bestuursfunctie te vervullen, laat dit dan weten aan ons bestuur via een e-mail, ruim voor de ALV. Tijdens de ALV krijgen onze leden de mogelijkheid om de kandidaten te kiezen. Na afhandeling van alle formaliteiten, zie de uitnodiging elders in ons clubblad van deze maand, zal er door Tom Schinkelshoek een presentatie gegeven worden naar aanleiding van een onderzoek door de flessenspoelcommissie.

ONK 2013

Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen voor het ONK 2013. Jan van Grimbergen zoekt nog steeds vrijwilligers die kunnen helpen om dit ONK tot een succes te maken. Schroom niet om je diensten aan te bieden.

Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, februari 2013

tww februari 2013
Door: Michael Woolthuis

Recept voor de maand maart: Bittiebitter (type: Bitter blond). Een niet al te zwaar blond bier met een fijne bitterheid en door de laatste hopgift van East Kent Golding na het koken een ruime kruidige afdronk.

Bittiebitter

van: Inkoopcommissie
klasse: A
stijl: Bitter

Beschrijving

Dit is een lekkere bitter waarin (door de laatste hopgift) de aroma's van de East Kent Goldings hop goed tot zijn recht komen.

De laatste hopgift van East Kent Golding toevoegen na het einde van het koken, dus nadat je het gas hebt dichtgedraaid, en dan 15 minuten laten rusten alvorens te beginnen met het wort over te hevelen naar het gistingsvat. Als je weet dat je hevelsnelheid erg langzaam is dan eerder beginnen met hevelen.

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 75 min.
alcohol percentage: 5.5 %
begin SG: 1052
eind SG: 1014
EBC (kleur): 17.0
EBU (bitterheid): 45.0

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Palemout (7 EBC) 1700 gr   7 EBC  
Carahell (14 EBC) 500 gr   14 EBC  
Fuggles 25 gr 75 min. 5.3 α  
East Kent Goldings 10 gr 75 min. 6.5 α  
East Kent Goldings 10 gr 15 min. 6.5 α  
Iers Mos (Irish Moss) 1 gr 15 min.    
East Kent Goldings 10 gr   6.5 α  
Wyeast 1187 Ringwood Ale 1      
Maisch water 9 ltr     Kraan
Spoel water 6.9 ltr     Kraan
Basterdsuiker, donker 100 gr      

Maisch schema

 Temperatuur (°C) 71 67 78
 Tijd (min) 0 60 2

Opmerkingen van de brouwer

De bruine suiker kan eventueel door een ander soort suiker vervangen worden. (kristal, witte basterd of rietsuiker). Te bestellen als compleet pakket via de inkoop pagina en kan tot 14 dagen voor de clubavond van 29 maart.

Dit recept staat ook in de recepten database. http://www.twortwat.nl/recepten?id=217

Terug naar overzicht

Uitnodiging ALV 2013

tww februari 2013
Door: Erik Deelissen

Langs deze weg nodigt het bestuur van de amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat haar leden uit tot het bijwonen van de jaarlijkse algemene ledenvergadering, welke gehouden zal worden op:

 

Vrijdag 1 maart 2013, 20:00 uur in “De Boerderij” te Hoofddorp

 

De agenda voor de ALV 2013 is als volgt:

  1. Opening

  2. Vaststelling agenda

  3. Benoeming stemcommissie

  4. Goedkeuring verslag ALV, 9 maart 2012

  5. Goedkeuring Jaarverslag van het bestuur van ’t Wort Wat over 2012

  6. Financiële verslaglegging:

    1. Goedkeuring financieel jaarverslag inclusief bevindingen van de kascontrolecommissie

    2. Verkiezing kascontrolecommissie 2013

    3. Begroting 2013

  7. Bestuursverkiezing

    1. Herverkiezing Jan Wurpel als bestuurslid

    2. Herverkiezing Erik Deelissen als bestuurslid en secretaris

  8. Bestuursbeleid 2013

  9. Rondvraag

  10. Sluiting

 

Namens het bestuur,

Erik Deelissen
secretaris.

Terug naar overzicht

Deans Cyber Corner, Februari 2013

tww februari 2013
Door: Dean Southall

Vakantie januari – Thailand & Vietnam

Tweede aflevering: Hanoi, Vietnam en Thailand…

Moet dit schrijven terwijl ik op vakantie ben, terwijl het vers is en niet een paar dagen voor de clubblad deadline, zucht! Ach, ik heb foto's om te helpen…

Het zuiden en midden van Vietnam waren 30 en 25 °C gemiddeld. Wij zijn gevlogen naar de Hoofdstad, Hanoi, en het was wat kouder… 12 °C tijdens de dag. Warmer dan NL maar koud voor ons. Hanoi was erg druk met brommers dus wij liepen voorzichtig door de stad heen. Onze eerste stop was Legend Beer, tegenover een mooi meer. Een mooie brewpub met drie Duits-achtige bieren. Na een nacht slaap dachten wij, 30 °C in Bangkok of 12 °C in Hanoi? Moeilijk keus ;-)

Dus wij zijn naar de kantoor van ons vliegmaatschappij gegaan en wij hebben onze vlucht veranderd tot twee dagen eerder! Toevallig (echt waar) was er nog een brewpub, GammerBeer, die wij wilden bezoeken, vijf minuten lopen verder. Lekker groot met lekker eten en Czech-achtig bier.

Wij hadden twee dagen minder, dus wij moesten het tempo opkrikken! Dus wij hebben ver gelopen met een kaart. Een bier per brewpub. Wij zijn verhuisd naar een warmer hotel (en wij kregen een upgrade naar een suite!) en gelukkig maar was onze eerste stop vijf à tien minuten lopen.

Gold Malt was erg gezellig, een mooie sfeer met een paar van hun eigen bieren. Het zag eruit als een echte brouwerij (op de begane grond), mooi om te zien. Wij konden wat van de echte (klein maar fijn) brouwerij zien toen wij binnen kwamen maar er waren geen zitplekken dus wij zijn naar boven geweest om een biertje te drinken. Het volgende was zeker een half uurtje plus lopen (vergeet de duizenden brommers niet). Pragold was ook een aardig Czech-achtig brewpub. Lekker snelle bediening, maar in Vietnam, vaak zijn er meer bedieningsmensen dan klanten!

De dag daarna de volgende was Pacific (waarom weet ik niet want wij waren niet eens in de buurt van de Pacific!). Een mooi terras met een paar lekkere biertjes. De laatste is een “chain”, wij hebben het ook bezocht in Ho Chi Minh City/Saigon, en heet Hoa Vin, weer een Czech brewpub. Het was onze favoriete in Hanoi. Voor de 2 nachten die wij zijn geweest in Hanoi, gingen wij hier iedere avond om te eten. Het was ook erg druk met toeristen en met lokale mensen. Erg gezellig dus!

Een dag later en wij waren in lekker warm Bangkok. 30 °C ongeveer in januari. Lekker, hoor! Wij waren in het backpackers gebied. Goed voor goedkoop en lekker eten maar geen lekkere biertjes. Wij probeerden om de “Hollandse” brewpub te vinden maar tevergeefs. Zelfs een taxi wist niet waar het was. Ik wist wel waar een Engelse brewpub was dus wij vroegen de taxichauffeur om ons daar naartoe mee te nemen. Gelukkig maar waren wij daar tijdens “happy hour” en dus was het maar 3 Euro voor een pint van Engels stijl bier, gebrouwen ter plekke.

Het was erg warm in Bangkok dus toen ik in Nederland landde en het was -2 °C hier en sneeuw lag op de grond, was ik daar niet blij mee, maar een lekker biertje thuis en dan was het niet zo erg…

Terug naar overzicht

Verslag Algemene Ledenvergadering 2012

tww februari 2013
Door: Erik Deelissen

9 maart 2012, in de Boerderij te Hoofddorp

Aanwezig: 52 leden, + 1 erelid.

1. Opening  (20:19)
De voorzitter opent de vergadering.

2. Vaststelling van de agenda (20:20)
Geen wijzigingen of aanvullingen.

3. Vaststelling stemcommissie  (20:21)
De stemcommissie voor deze vergadering bestaat uit Dirck Kuijzer en Sander van Ierschot.

4. Goedkeuring notulen ALV 4 maart 2011  (20:22)
De ALV gaat unaniem akkoord met het verslag van de ALV 2011.

5. Goedkeuring jaarverslag van het bestuur van ’t Wort Wat! over 2011 (20:25)
Met algemene stemmen wordt het jaarverslag van het bestuur goedgekeurd.

6. Financiële verslaglegging  (20:28)
a. Goedkeuring financieel jaarverslag inclusief bevindingen kascontrole commissie.
Walter Bakker geeft een toelichting op de balans.
Erik Deelissen leest de verklaring voor met de bevindingen van de kascontrole commissie, hierbij verklaarden de leden Jacques Stricker en Wim Groeneveld dat zij de balans van 31 december 2011 en de staat van baten en lasten over 2011 en de toelichtingen akkoord hebben bevonden.

b. Verkiezing kascontrole commissie 2012
Tot de kascontrolecommissie 2012 zijn benoemd: Jacques Stricker en Wim Groeneveld, alsmede Ronald van Boven als reservelid.

c. Begroting 2012
Walter Bakker geeft toelichting op de begroting over 2012.

7. Bestuursverkiezing (20:35)
a. Herverkiezing van Theo van Eijden en Walter Bakker, verkiezing van Nico van Kampen.

Theo van Eijden 50 leden voor 4 blanco.

Walter Bakker 51 leden voor 3 blanco.

Nico van Kampen 48 leden voor 1 tegen en 5 blanco.

b. Theo van der Eijden hierbij beëdigd als voorzitter.

c. Nico van Kampen hierbij beëdigd als bestuurslid.

8. Pauze
Rondje van het bestuur (20:51)

9. Bestuursbeleid 2012  (21:14)
De voorzitter licht het bestuursbeleid voor het komende jaar toe. Het bestuursbeleid wordt gepubliceerd in het clubblad van maart 2012.

10. Rondvraag  (21:24)
a. Dirck Kuyzer vraagt of er thema bieren zijn om daar een excursie op af te stemmen.
Antwoord Theo van Eijden: Er zijn elk jaar twee thema bieren, dit jaar zijn dat sterke Belgische Blonde en Belgisch witbier. Tevens willen we dit jaar wat meer met gist gaan doen.

b. Christopher Kokhuis vraagt of er weer Polderbok gebrouwen gaat worden.
Antwoord Theo van Eijden: De bedoeling is om dit jaar 1000 liter Polderbok te gaan brouwen. Vorig jaar is dat niet gelukt en kwamen we maar tot 800 liter. Vele leden vonden het bier afgelopen jaar beter van smaak, het recept blijft het zelfde. De oorspronkelijk als dubbelbok beoogde Polderbok werd dit jaar een gewone bok. Volgens Theo van de Voorde, voorzitter van de Polderbokcommissie, kwam dit door een gat in de bostellaag. De Polderbokcommissie gaat dit jaar proberen het Polderbok weer bij brouwerij de Prael te brouwen.

c. Jan van der Lee vraagt wat er met zijn opmerking van vorig jaar is gebeurd v.w.b. het keuren van het meest favoriete bier dat de amateur heeft gebrouwen.
Antwoord Theo van Eijden: Dit is moeilijk inpasbaar, hoe wil je het dan keuren als bier. Dat we bier kunnen brouwen weten we wel, het is veel interessanter om een mislukt bier te keuren, daar kun je met het geleverde commentaar je bier verbeteren,

11. Sluiting (21:30)

De voorzitter sluit de vergadering om 21:30 en bedankt de aanwezige leden voor de belangstelling.

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww februari 2013
Door: Ben Jacobs

Ik neem aan dat velen met mij teleurgesteld waren na de presentatie over het Jopenbier. Nu was ik zelf niet van plan een kloon te gaan maken, maar toch… ik had meer verwacht.

Het koude weer heeft bij mij geresulteerd in een drietal ondergistende bieren (u weet wel, die borrelende vaten op de slaapkamer). Eerst was het aldaar bijna te koud voor het gist en gaf ik het vat een heuse donzen slaapzak om hem te helpen, en daarmee wist ik de inhoud meer dan een graad in warmte te doen stijgen. En daarna was het weer bijna te warm en moest het raam maar open blijven, tja… en het wachten is nu op wat meer warmte. Om ze te drinken natuurlijk.

Maar eerst moet er nog gebotteld worden en nog meer gelezen want ik heb nu ook het boek ‘for the love of HOPS’ van Stan Hieronymus binnen. Een enorme aanrader opnieuw. Ik ben blij dat die Amerikanen zoveel investeren in kennis over bier in het algemeen en de laatste paar jaren in hop in het bijzonder. Nu moet het alleen nog makkelijker worden al die hopsoorten hier in Nederland te krijgen. En zal ik ze moeten leren herkennen in de bieren…

Dus meer hop aanschaffen, meer IPA’s maken, meer boeken lezen, dat staat mij het komende seizoen te wachten. En dat wordt dan weer veel proeven, nee niet voor de lol, want proeven is natuurlijk een noodzakelijk kwaad, zoals wij brouwers weten!

Proost, Ben

Terug naar overzicht

Kloon 'Jopen Koyt'

tww februari 2013
Door: Nico van Kampen
van: Nico van kampen
gepubliceerd: clubblad maart 2013
klasse: D
stijl: Overig

Beschrijving

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 75 min.
alcohol percentage: 8.0 %
begin SG: 1087
eind SG: 1026
EBC (kleur): 71.0
EBU (bitterheid): 0.0
Water type leiding

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Pilsmout (3 EBC) 1750 gr   3 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 350 gr   4 EBC  
Munichmout (15 EBC) 900 gr   15 EBC  
Cara Munichmout (120 EBC) 300 gr   120 EBC  
Havervlokken (2 EBC) 400 gr   2 EBC  
Zuurmout 100 gr      
Zwarte mout (1200 EBC) 10 gr   1200 EBC  
Hallertau Mittelfruh 6 gr 75 min. 4 α  
Gagel 2 gr 15 min.    
Zoethout 10 gr 15 min.    
Koriander 10 gr 5 min.    
Bruine suiker 80 gr      
Bergamotolie 4 druppels      
Safale korrelgist S-04 1 zakje      

Maisch schema

Temperatuur (°C)

56

54

63

72

78

Tijd (min)

stort

10

40

20

5

 

Opmerkingen van de brouwer

Evt. extra kruiden bij het lageren. 't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=219
Terug naar overzicht

Gagel

tww februari 2013
Door: Ben Uijtenhaak

Verkrijgbaarheid van gagel

Hoe kom je aan Gagel? Het blijft lastig. Gagel (Sweet gale, Myrica gale) is een bladverliezende plant en zal pas in het voorjaar weer blad vormen. Bij Ferment Station Homebrew Supplies in de Verenigde Staten is het voor $1.75 per 2 gram te koop. Misschien dat je met je vereniging/gilde gezamenlijk een bestelling kunt doen (http://www.fermentstation.com/beer/brewer-s-garden-specialty-candi-and-herbs.html?p=2)

In de vorige niewsbrief hebben we een Amerikaanse website genoemd waar je wellicht gezamenlijk met je vereniging/gilde gagel zou kunnen bestellen.

Een andere mogelijkheid om aan gagel te komen is via de site http://www.totallyherby.com/. De prijzen die zij hanteren zijn £3.99, £7.99 en £65 voor respectievelijk 10, 25 en 250 gram, exclusief verzendkosten. Zij bieden ook gagel te koop aan als olie (http://www.bogmyrtle.com/).   

Terug naar overzicht

Lasjoef: recept

tww februari 2013
Door: Jan Wurpel
van: Jan wurpel
klasse: C
stijl: Tripel

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 70 min.
alcohol percentage: 8.2 %
begin SG: 1080
eind SG: 1018
EBC (kleur): 39.0
EBU (bitterheid): 25.0
Water type leiding

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Pilsmout (3 EBC) 2700 gr   3 EBC  
Carahell (14 EBC) 250 gr   14 EBC  
Kandijsuiker, donker 250 gr      
Saaz hop 21 gr 70 min. 3.4 α  
Styrian Goldings hop 12 gr 70 min. 3.6 α  
Saaz hop 18 gr 5 min. 3.4 α  
Styrian Goldings hop 6 gr 5 min. 3.6 α  
Koriander 2 gr 5 min.    
Karwijzaad 1.8 gr 5 min.    
Komijnzaad 1.8 gr 5 min.    
Iers Mos (Irish Moss) 3.5 gr 15 min.    
Safale korrelgist 1 zakje      

Maisch schema

 Temperatuur (°C) 60 58 60 70 78
 Tijd (min) stort 10 45 30 5

Opmerkingen van de brouwer

Iers Mos aanmaken met heet water en laten trekken

Problemen bij brouwen

Wees erg voorzichtig met de kruiden, rond naar beneden af.

Smaakimpressie

licht kruidig

Opmerkingen van de web redactie

Recept gezamenlijke brouwdag november 2012

't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=220

Terug naar overzicht

Delirium, februari 2013

tww februari 2013
Door: Peter Hompe

Veel mensen hebben bij het begin van een nieuw jaar een kriebel om ‘iets’ te doen. Ik ook. Nou dan kun je beginnen met een goed voornemen bijvoorbeeld. Been there, done that, got the T-shirt. Je kunt ook besluiten om helemaal niets te doen. Been there, done that, T-shirts waren allang op: dit doen veruit de meeste mensen…

Nee, dit jaar moest het anders. Nou ben ik van huis uit katholiek. Dat komt omdat mijn ouders dat ook waren en in die tijd werd er niet gevraagd, maar gedáán. Ik werd dus ook gedoopt.  Ik ben zelfs een blauwe zondag misdienaar geweest. Het was daarna wachten op het moment dat ik kon besluiten om er niets meer aan te doen. Nooit meer naar de kerk… voor mij was dat toen een bevrijding. Maar op deze manier heb ik wel vaak in de kerk gezeten en weet ik hoe dat er aan toe gaat.

Dus ik naar de kerk. Op zich zijn die niet moeilijk te vinden, je volgt gewoon de grote groepen mensen. Ik had de grootste kerk uitgezocht, omdat ik dacht dat die katholieken zo van pracht en praal hielden en daar dus ook wel een grote kerk bij zou horen. Fout dus. Ik heb dus eerst bijna een mis gevolgd in een streng gereformeerde kerk. Daar ben ik eigenlijk voor het begin van de mis al uit geslopen. Je ziet het namelijk aan de manier waarop de mensen gekleed zijn. Jonge meisjes met lange rokken zegt eigenlijk genoeg: wegwezen! Ik vroeg nog bij de uitgang aan iemand in zo’n zwart gewaad waar de katholieke kerk dan was en die bleek een paar straten verderop. Ik ben er snel heen gegaan en ben stilletjes achterin gaan zitten.

Het ritueel is eigenlijk niets veranderd. Hoe kón het ook anders. Er is nog steeds dat moment vlak voor de communie dat de pastoor het  ‘lichaam’ van Christus omhoog houdt en daarna het ‘bloed’ van diezelfde Christus en toen… gebeurde het. Speciaal voor dit soort momenten heb ik nog altijd een ouderwets kwartje bij me en… het viel!

Ik ben na de mis even blijven zitten en ben naar de pastoor gegaan. Ik heb eens gevraagd wát ie nou drinkt op dat  ‘bloed van christus’ moment. Ik dacht zelf aan pleegzuster bloedwijn, maar het bleek een goedkope rode slobber te zijn. En toen zijn we daar eens over gaan praten. Het bleek een man naar mijn hart. Hij dronk ook liever bier! En zo kwam ik op mijn voorstel om over te gaan op een mooi rood biertje, in plaats van wijn. Hij was onmiddellijk enthousiast. Hij geloofde, dat doen deze mensen heel makkelijk, dat veel van zijn ‘collega's’ ook geïnteresseerd zouden zijn.

We zijn toen eerst de interesse gaan inventariseren. Die bleek enorm. Dus toen ben ik met een drietal pastoren naar Lochristi getogen. Je had de moppen moeten horen in de auto. Ik wist niet dat er zoveel grapjes over nonnen, priesters en kerken zijn. Ik kan moppen slecht onthouden en al helemaal niet navertellen, maar we hebben wel gelachen! Eenmaal in Lochristi hebben we de brouwers aldaar het verhaal uitgelegd en die zijn aan de slag gegaan met de wensen en eisen die we daar neer gelegd hadden. Maandje later konden we komen proeven en wow!… wat hadden ze hun best gedaan. Ze hadden er zelfs aan gedacht dat het niet te veel moest schuimen, want een priester die na het  ‘bloed van christus’ de kerk weer inkijkt met zo’n witte schuimsnor op zijn gezicht, ziet er ook niet uit. Het is een echt lekker hoppig biertje geworden, met een mooie dieprode kleur en heerlijke smaak. Geweldig! Ook de pastoren waren zeer te spreken over het resultaat en konden niet wachten om er mee te beginnen.

Er zijn nu een paar grote kerken in het land aangewezen om als tijdelijke opslag en distributiepunt te dienen. Wat dat betreft is het ook heel gunstig dat oude kerken vaak nog mooie kelders hebben. Vanuit die kerken wordt het bier verdeeld over alle parochiën in die omgeving. De meeste parochiën kunnen zich beroepen op veel vrijwilligers en dus kost de distributie zo goed als niets. Waarschijnlijk worden deze vrijwilligers in natura betaald, want ik gaf al aan dat het best een goed bier is geworden. Na deze hele keten inmiddels te hebben opgezet ga ik binnenkort mijn eerste batch van 2000 liter leveren. Een naam hebben we ook bedacht:  ‘Blood of Christ’ voor het bier en ‘Brewing Father Brewery’ voor de brouwerij. Waarom in het Engels? Ik moet ook aan de export denken van zo meteen. Proost! Dat het maar een goed 2013 mag worden!

Oh en dat T-shirt? Got it! De kerken willen niet achter blijven en voor dit soort gelegenheden laten ze T-shirts maken met de tekst  ‘Jezus♥your-name-here’, waarbij je je naam kunt opgeven en ook de grootte en kleurstelling. Prachtig shirt van goede kwaliteit. Eens kijken wat voor soort vrienden ik daarmee aantrek…

PS: Dit stuk is puur aan mijn fantasie ontsproten. Het is geenszins bedoeld om mensen te beledigen en als ik dat per ongeluk wel gedaan heb, dan bied ik daar bij dezen mijn welgemeende excuses voor aan!

Terug naar overzicht