Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Tripel
van: | Gerritjan Roubos |
klasse: | C |
stijl: | Tripel |
Beschrijving
De meningen over tripel zijn in onze club nog al wat verdeeld, ik weet het. Echter, tripel is toch wel mijn favoriete bier. Daarom ben ik al een lange tijd aan het experimenteren met deze biersoort. Mijn bier was altijd te moutig en de kleur was te 'mooi' goudkleurig. Totdat ik op een keer het boekje van Pierre Rajotte las over Belgian Ales (3006 pag 26). Daarin stond dat de Belgen altijd grote hoeveelheden suiker gebruiken. Maar in alle recepten die ik heb van tripels is deze suikergift toch wat magertjes. Ik heb nu al drie keer gebrouwen met meer dan een kilo suiker per brouwsel van 25 liter en ik moet zeggen dit is de ware tripel! En bovendien kun je gemakkelijk 5 liter per keer meer brouwen. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 75 min. |
alcoholpercentage: | 8.7 % |
begin-SG: | 1073 |
eind-SG: | 1012 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 29.0 |
Watertype | pH maischwater: 5.4 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 2.1 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Tarwemout (4 EBC) | 300 g. | 4 EBC | ||
Koriander | 6 g. | 1 min. | ||
Suiker | 450 g. | |||
Challenger hopbloemen | 16 g. | 75 min. | 7.5 α | Bloemen |
Hallertau Hersbrücker | 10 g. | 10 min. | 4.9 α | Bloemen |
Iers Mos (Irish Moss) | 3 g. | |||
Wyeast 1214 Belgian Abbey | ||||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
50 °C | 63 °C | 73 °C | 78 °C |
30 min. | 30 min. | 45 min. | 2 min. |