Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Tripel

van:Gerritjan Roubos
klasse:C
stijl:Tripel

Beschrijving

De meningen over tripel zijn in onze club nog al wat verdeeld, ik weet het. Echter, tripel is toch wel mijn favoriete bier. Daarom ben ik al een lange tijd aan het experimenteren met deze biersoort.

Mijn bier was altijd te moutig en de kleur was te 'mooi' goudkleurig.

Totdat ik op een keer het boekje van Pierre Rajotte las over Belgian Ales (3006 pag 26). Daarin stond dat de Belgen altijd grote hoeveelheden suiker gebruiken. Maar in alle recepten die ik heb van tripels is deze suikergift toch wat magertjes. Ik heb nu al drie keer gebrouwen met meer dan een kilo suiker per brouwsel van 25 liter en ik moet zeggen dit is de ware tripel! En bovendien kun je gemakkelijk 5 liter per keer meer brouwen.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:8.7 %
begin-SG:1073
eind-SG:1012
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):29.0
WatertypepH maischwater: 5.4

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.1 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout (4 EBC) 300 g.   4 EBC  
Koriander6 g. 1 min.    
Suiker450 g.      
Challenger hopbloemen16 g. 75 min. 7.5 α Bloemen  
Hallertau Hersbrücker10 g. 10 min. 4.9 α Bloemen  
Iers Mos (Irish Moss)3 g.      
Wyeast 1214 Belgian Abbey       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

50 °C63 °C73 °C78 °C
30 min.30 min.45 min.2 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=105