Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Altbier*
van: | Erwin Vermeij |
klasse: | B |
stijl: | Alt |
Beschrijving
Hieronder volgt een recept voor Altbier. Als gist kun je het beste een vrij neutrale bovengist gebruiken, bijvoorbeeld Bootz of Delta X. Altbier wordt volgens mij nooit nagegist op de fles dus gist opkweken uit een flesje Altbier kan je wel vergeten. Ik heb ergens gelezen (vergeten waar) dat Altbier vroeger werd gebrouwen met een toevoeging van rozemarijn. Als je van experimenteren houdt, kun je aan het recept 10 gram rozemarijn toevoegen (succes niet gegarandeerd). Als hop moet je eigenlijk Spalt gebruiken, maar Hallertau kan ook. Werkwijze:
|
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcoholpercentage: | 4.0 % |
begin-SG: | 1040 |
eind-SG: | 1008 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 31.0 |
Watertype | water zonodig aanzuren |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 1.4 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Caramelmout (80 EBC) | 200 g. | 80 EBC | ||
Chocolademout (1000 EBC) | 20 g. | 1000 EBC | ||
Hallertau | 32 g. | 90 min. | 4 α | Bloemen |
Hallertau | 8 g. | 5 min. | 4 α | Bloemen |
Hallertau | 5 | 4 α | Bloemen | |
Wyeast 1007 German Ale | 1 zakje | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
52 °C | 63 °C | 74 °C | 80 °C |
15 min. | 35 min. | 15 min. | 1 min. |
Opmerkingen van de brouwer
- De tarwemout fijn schroten. - De laatste 5 gram hop zijn voor het drooghoppen.Opmerkingen van de webredactie
Geen gegevens over begin-SG, eind SG, EBU en EBC. Gist ook onbekent, advies van de redactie voor een te gebruiken gist Verschenen in clubblad van juni 1995.'t Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=15