Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Oerbock
van: | Louis van Velthoven |
klasse: | D |
stijl: | Bokbier |
Beschrijving
Oer BockDeze maand een pakket voor het maken van een oerbock. Referentiebier hiervoor is de Einbecker Ur-Bock Dunkel. In het recept ben ik uitgegaan van de 3 staps maischdecoctie methode. Vroeger werd de decoctie methode veel gebruikt. En nu nog wordt in Duitsland met deze methode bier gemaakt. Overigens gaan steeds meer brouwerijen over van decoctie naar infusie. Voor brouwerijen betekent dit een flinke kostenbesparing. De decoctie methode kost namelijk aanmerkelijk meer energie dan de infusiemethode en is arbeidsintensiever. Een ander nadeel van de decoctiemethode is de kans op smaakafwijkingen door oxidatie in je bier, die vooral veroorzaakt wordt door het over en weer overscheppen van het beslag. Een voordeel van de decoctie methode is het gunstige effect op de smaak van het bier. Je kookt namelijk een deel van de maisch en daardoor extraheer je allerlei smaakjes die je bij infusie niet extraheert. Bij deze methode van maischen is een tweede pan vereist om de deelmaisch op te kunnen warmen. Deze manier van maischen duurt langer dan de bij de meeste brouwers bekende stijgende infusiemethode. Vorig jaar heb ik dit bier gemaakt met de decoctie methode en kwam op een totale maischtijd van 5 uur uit. Ik heb het recept ook uitgewerkt zodat het bier met de stijgende infusie methode gemaakt kan worden. Dit voor de brouwers die:
De ingrediënten, de hopgiftes en de gebruikte gist zijn in beide gevallen gelijk. En nu maar hopen dat beide maischmethodes gebruikt gaan worden. Voor de vergisting maken we gebruik van de Wyeast 1338 European Ale. Het s.g. zal uitkomen op 1060-1065, de kleur op 70 EBC en de bitterheid op 28,1 EBU. De decoctiemethodeMaischwater: 8 liter, aanzuren tot een zuurtegraad van 5,4. 1e deelmaisch:
2e deelmaisch:
3e deelmaisch:
|
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
begin-SG: | 1063 |
EBC (kleur): | 70.0 |
EBU (bitterheid): | 28.1 |
Watertype | pH maisch- en spoelwater: 5.4 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Munichmout (15 EBC) | 2.2 kg. | 15 EBC | ||
Pilsmout (3 EBC) | 230 g. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Caramout (120 EBC) | 230 g. | 120 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Zwarte mout (1300 EBC) | 25 g. | 1300 EBC | ||
Tettnanger | 7 g | 90 min. | 4.3 α | Bloemen |
Hallertau Hersbrücker | 7 g. | 90 min. | 2 α | Bloemen |
Tettnanger | 13 g. | 60 min. | 4.3 α | Bloemen |
Hallertau Hersbrücker | 13 g. | 60 min. | 2 α | Bloemen |
Tettnanger | 7 g. | 15 min. | 4.3 α | Bloemen |
Hallertau Hersbrücker | 7 g. | 15 min. | 2 α | Bloemen |
Wyeast 1338 European Ale | 1 | |||
Maischwater | 8 liter | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
53 °C | 65 °C | 72 °C | 78 °C |
20 min. | 20 min. | 45 min. | 5 min. |