Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Chimay Blauw
van: | Arjen Boekhorts en Gerrit Walraven |
gepubliceerd: | augustus 2008 |
klasse: | D |
stijl: | Quadrupel |
Beschrijving
Chimay, dat over de hele wereld verkrijgbaar is, is waarschijnlijk de meest populaire onder de Belgische trappistenbieren. Het klooster, dat officieel de naam Abdij van Notre-Dame de Scourmont draagt, produceert 3 bieren: "rouge" of "Première", met een begin Soortelijk gewicht van 1063 (7 % alc.); "blanche", een tripel die "Cinq Cents"genoemd wordt met een begin Sg van 1071 (8 % alc.) en tenslotte een "bleu" of "Grande Reserve", begin Sg 1081 en 9 % alc. Gelukkig blijven de bieren van Chimay, ondanks hun populariteit, (een van) de beste ter wereld. Onze broeders hebben daar niet alleen een brouwerij maar ook een boerderij en een kaasmakerij (de kaas is ook zeker het proberen waard).Een van de opmerkelijkste eigenschappen van deze bieren is de ongewone combinatie van fruitige en kruidige smaken, welke het resultaat zijn van de sliertenvormende gist die men gebruikt. Deze gist, die zowel voor de hoofdvergisting als voor de nagisting op fles wordt gebruikt, wordt al meer dan vijftig jaar door het klooster toegepast. Zie ook elders in het clubblad bij de rubriek ‘Hoe gist’ie’ van onze vrienden van de gistcommissie.Door De paters van Abbaye de Scourmont word al vanaf 1850 bier gebrouwen en verkocht. De paters waren de eerste die de naam trappistenbier zijn gaan gebruiken en wel vanaf ergens tussen de twee wereldoorlogen in.De bieren die er nu worden gebrouwen zijn na de tweede wereldoorlog ontwikkeld door pater Theodore en professor De Clerck. Zie ook stukje tekst hierboven, eerlijk gejat van onze eigen pater Theodorus van der Voorden. De paters doen goed hun best en onze lieve heer zorgt dus goed voor hen. De paters hebben een eigen bron die opmerkelijk zacht is en opmerkelijk arm aan opgeloste bestanddelen is. Dit werdt pas 12 jaar na oprichten van het klosster ondekt toen men begon met het opzetten van de brouwerij.De gerst komt uit de Champagnestreek en Gembloux bijvoorkeur wintergerst.De hop uit Duitsland en Amerika.Gelukkig voor ons gebruiken ze maar één gist, welke dus ook voor de nagisting op de fles wordt gebruikt. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 75 min. |
alcoholpercentage: | 9.0 % |
begin-SG: | 1080 |
eind-SG: | 1016 |
EBC (kleur): | 71.0 |
EBU (bitterheid): | 17.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 2300 | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Caramout (120 EBC) | 150 | 120 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Special B | 50 | 400 EBC | ||
Tarwemout (4 EBC) | 250 | 4 EBC | ||
Kandijsuiker, donker | 300 | |||
Hallertau Perle | 13 | 75 min. | 5.5 α | Bloemen |
Wyeast 1214 Belgian Abbey | ||||
Bottelsuiker | 6gr/liter | |||
Maischwater | 9.15 | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | 5.3 | Leverancier: Kraan |
Maischschema
45 °C | 52 °C | 62 °C | 72 °C | 78 °C |
15 min. | 20 min. | 45 min. | 20 min. | 5 min. |
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=161