Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Oatmeal stout
van: | Arjen Boekhorst en Gerrit Walraven |
gepubliceerd: | oktober 2007 |
klasse: | B |
stijl: | Stout |
Beschrijving
Pakket voor de maand oktober: Oatmeal Stout Murphy’s law: There will always be beer cans rolling on the floor of your car when the boss asks for a ride home from the office. Porters en stouts zijn heel donkere bieren, bijna zwart, met een sterk gebrande of geroosterde smaak. Het waren oorspronkelijk Londense stijlen;later werden zij sterk geassocieerd met Ierland.De klassieke versies worden gemaakt met bovengistende gist, van het voor alegebruikte type, dit voegt aan de groosterde smaak een fruitigheid toe. Porter was de oorspronkelijke aanduiding. In die tijd maakte de brouwer bieren van verschillende dichtheid en sterkte. De bieren die het volst in de mond waren, de steviger soorten (stouter in het engels) werden na verloop van tijd een aparte stijl, de stout. Er zijn verschillende soorten stout.Dry of Irish Stout. De traditional stout. Een geroosterde smaak door het gebruik van ongemoute geroosterde gerst, met een middelmatige tot hoge smaak van bitterheid door de hop. Bekende voorbeelden van deze stout is Guiness, Beamisch en Murpy. Sweet stout, uit de omgeving van Londen, waar de stout werd aangezoet met melksuikers, lactose (milkstout). Milstout wordt gebrouwen met chocolademout wat het minder geroosterd en meer fruitig maakt. Een sterke bitterheid is ongewenst in deze stout en ook de alcohol is niet zo hoog (stout voor watjes).Bekende voorbeelden van een sweet stout zijn Mackeson en Guernsey. Oyster Stout.In de tijd dat de porter en stout een alledaags bier was in Londen, waren ook de oesters makkelijk verkrijgbaar en niet duur (eigenlijk was dat de goude eeuw!). Oesters en stout was dus een goedkope en lekker maaltijd voor de arbeiders.Het combineren van stout en oesters tot een visbier lijkt smerig, maar is verrassend lekker! Een geweldig voorbeeld hiervan is de Oesterstout van Brouwerij de Schelde. Afgelopen ONK een sixpack van gekocht en deze was echt heel heel heel erg lekker!Tip voor de excursiecommissie: eind augustus en begin september sponsort Murphy’s stout een oesterfestival in het dorp Claren Bridge in Galway, Ierland.... Russian Imperial Stout, de stout voor mannen!Deze stout kreeg deze naam,omdat het de favoriet was van de Russische keizerin Catherina de Grote (stoere vrouwen die Russinnen).De RIS werd extra sterk gebrouwen, zodat het de export kon doorstaan. Volle body (heb je die Russin weer),de kleur kan variëren van donker koper tot diep zwart. Bekende voorbeelden hiervan Kleinduimpje, Brouwerij de Molen, Harvey’s Imperial Extra Double stout. OatmealstoutKijk deze gaan we maken. Toen voedzame bieren ‘in’ waren, begonnen diverse Engelse brouwers havermeel toe te voegen aan hun stouts. Doordat haver gelatine achtig wordt kan dat het maischen bemoeilijken. Let op daar komt tie: Oatmeal stouts moeten een stevig, soepel en zijdeachtig mondgevoel hebben, eigenlijk een ook een stout voor mannen, en daarbij meteen ook maar even een zweem van notigheid in een complex van koffie- en chocolade- en geroosterde smaken....... Zowaar een uitdaging om te gaan brouwen!Bekende voorbeelden hiervan zijn: Young, Samuel Smiths en Anderson Valley Barney’s Flats Oatmeal Stout (alleen de naam al...). |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcoholpercentage: | 5.0 % |
begin-SG: | 1050 |
eind-SG: | 1010 |
EBC (kleur): | 125.0 |
EBU (bitterheid): | 30.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Palemout (7 EBC) | 1640 | 7 EBC | ||
Chocolademout (900 EBC) | 100 | 900 EBC | ||
Zwarte mout (1300 EBC) | 50 | 1300 EBC | ||
Havervlokken (2 EBC) | 200 | 2 EBC | ||
Bramling Cross | 22 | 90 min. | 5.5 α | Bloemen Leverancier: Van der Kooy |
Wyeast 1084 Irish Ale | 1 | |||
Maischwater | 6 liter | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
66 °C | 78 °C |
90 min. | 5 min. |
Problemen bij brouwen
havervlokken kunnen problemen bij het filteren gevenSmaakimpressie
tsja, dat is nog even afwachten. Laat maar horen!'t Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=164