Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Saison

van:Inkoopcommisie
klasse:A
stijl:Saison

Beschrijving

Het wordt al zo'n 150 jaar gebrouwen in de provincie Henegouwen en was bedoeld als zomerbier, gebrouwen van maart tot juni

De criteria die de saisonbrouwers hebben opgesteld, maar waarvan men op twee punten mag afwijken. (Belgisch compromis?)

  • Hoge gisting met nagisting
  • gebrouwen in Henegouwen
  • alc. vol.% tussen 5 en 6,5
  • donkerblond tot ambere kleur
  • dorstlessend van karakter
  • goed gehopt en/of gekruid
  • hoge vergistingsgraad, droog bier
  • afgevuld in 75. cl (champagne)fles
  • vooral regionaal verkrijgbaar
  • hoofdzakelijk gerstemout, andere granen mogelijk

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:5.0 %
begin-SG:1050
EBC (kleur):12.0
EBU (bitterheid):32.0
Brouwhuisefficiëntie:70 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2 Kg   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout, donker (15 EBC) 0.25 Kg   15 EBC  
Vienna mout (8 EBC)0.25 Kg   8 EBC  
East Kent Goldings20 gr 90 min. 4.8 α Bloemen  
Tettnanger15 gr 15 min. 3.8 α Bloemen  
Maischwater8.9 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater8.1 liter     Leverancier: Kraan
Belle Saison 1     Leverancier: Lallemand
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

54 °C67 °C78 °C
1 min.90 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Alcohol percentage, EBC en EBU berekend m.b.v. Brouwvisie.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=176