Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Barley Wine
van: | Jan Boerema |
klasse: | C |
stijl: | Barley Wine |
Beschrijving
Van dit is recept is door Jan Boerema een proefbrouwsel gemaakt wat een uitstekend bier opleverde. Jan heeft zijn brouwsel van 20 liter in 2 delen laten vergisten, 10 liter met Delta C en 10 liter met Wyeast 1214. Hij vond zelf het bier dat met de Wyeast gist was gemaakt het lekkerst. Opmerkelijk was het verschil in eind SG: de Delta C eindigde op 1019 en de Wyeast op 1013. Het begin SG van het brouwsel was: 1094, wat dus een alcoholpercentage oplevert van zo’n 11 %. Het bier is op de clubavond geproefd door Derek Walsh en die vond de bitterheid wat aan de hoge kant en hij vond het ook een scherpe bitterheid. Dit komt omdat Jan, volgens het originele recept, 40 gram Northern Brewer van 8,5 % als bitterhop heeft gebruikt. Dit levert een bitterheidsgetal van 73 op. Derek adviseerde om ook als bitterhop East Kent Goldings te gebruiken en tevens de bitterheid te reduceren naar 65. Dat is in het onderstaande recept dan ook gebeurd. Werkwijze: Inmaischen bij 55°C en 20 min rust, dan verwarmen tot 65°C en 90 min rust. Doe de jodiumproef en verwarm tot 72°C, rust 10 min. Spoel tot er 13 liter wort is en ga dan 90 min. koken. Voeg de hop toe zoals boven is aangegeven. Snel koelen en de giststarter toevoegen. Zodra de hoofdvergisting voorbij is, overhevelen op een gistingsfles en de hop voor de dry hopping toevoegen. Dit kun je het beste met een steriel hopzakje doen. Haal het zakje er na 14 dagen uit en laat het bier dan nog minimaal 3 maanden rijpen in de fles. Bottel met toevoeging van een verse giststarter. Zet het bier een week op een warme plaats en laat het daarna nog minimaal een half jaar rijpen. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcoholpercentage: | 11.0 % |
begin-SG: | 1094 |
eind-SG: | 1013 |
EBC (kleur): | 25.0 |
EBU (bitterheid): | 66.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 2.75 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Licht moutextract | 500 g. | |||
Caramout (120 EBC) | 250 g. | 120 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Tarwemout (4 EBC) | 250 g. | 4 EBC | ||
East Kent Goldings | 65 g. | 75 min. | 4 α | Bloemen |
East Kent Goldings | 15 g. | 15 min. | 5 α | Bloemen |
East Kent Goldings | 15 g. | 4 α | Bloemen | |
Wyeast 1214 Belgian Abbey | 1 zakje | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
55 °C | 65 °C | 72 °C |
20 min. | 90 min. | 10 min. |