Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Toet

van:Inkoopcommissie
gepubliceerd:Internet en clubblad dec. zie Toetanchamon Ale
klasse:V
stijl:Overig
XML bestand van het recept:Toet_oudEygiptischerecept_.xml

Beschrijving

Het volledige verhaal over dit Egyptische brouwsel staat in het clubblad van december 2010.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:6.2 %
begin-SG:1057
eind-SG:1012
EBC (kleur):7.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1300 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout (4 EBC) 200 gr   4 EBC  
Tarwevlokken300 gr      
Havervlokken300 gr      
Teffvlokken, wit 250 gr   4 EBC Leverancier: Eragrain
Honing100 gr      
Dadels50      
Paradijszaad2 gr      
Sinaasappelschil, gedroogde4 gr      
Koriander1 gr      
Jeneverbes5 gr      
Maischwater9.6 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater6.4 liter     Leverancier: Kraan
Wyeast 3522 Belgian Ardennes1      
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

56 °C53 °C63 °C72 °C78 °C
0 min.10 min.25 min.25 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

In het orginele recept (zie clubblad december 2010) staat dat alle kruiden en de dadels pas bij het vergisten worden toegevoegd. Het 5 minuten meekoken levert volgens mij ongeveer hetzelfde op met een geringere kans op besmetting.

Problemen bij brouwen

Om een betere houdbaarheid te krijgen zou je 5 gram East Kent Golding (5,5a) kunnen toevoegen (75min koken). Je krijgt dan ongeveer 10EBU. Zonder hop is de bitterheid natuurlijk 0EBU.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=197