Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Kampioens Bockbier

van:Theo van de Voorde
klasse:D
stijl:Bokbier

Beschrijving

Het nu volgende recept heeft de eerste prijs gewonnen in de klasse donker bock in de open Hoornse Bockbier kampioenschappen 1995.
Het bier kreeg 87 punten. In de strijd om het kampioenschap werd het, evenals de winnende bieren van de overige klassen, nogmaals geproefd waarbij dit bier als beste werd beoordeeld. Het bier was bij deze wedstrijd vrijwel 1 jaar oud.

Begin SG 1065, eind SG 1020.

Werkwijze:

  • We schroten de mout, (tarwemout en tarwevlokken) normaal, de donkere moutsoorten iets fijner en we malen de chocolademout.
  • We storten alle granen in 9 liter water van 55°C zodat de temp. ongeveer 52°C wordt.
  • We plaatsen de ketel in de hooikist en rusten 10 min.
  • We gaan nu verhitten tot 63°C gevolgd door een rust van 30 min.
  • We verhitten dan tot 65°C en we rusten nog 15 min.
  • We verhitten dan tot 73°C en we rusten nog 20 min.
  • Doe nu de jodiumproef, is er geen zetmeel meer, verwarm dan tot 78°C en rust 5 min.
  • Ga nu spoelen met water van 80°C totdat je 12,5 liter wort hebt. (Heb je een grote brander dan is de verdamping groot en kun je wel 13,5 liter wort opvangen)
  • Maak tijdens het spoelen van 3 dl. heldere, afgekoelde wort en een zakje gist een giststarter.
  • Ga dan 75 min. koken (gerekend vanaf het moment dat alles kookt).
  • Voeg de bitterhop toe zodra de wort begint koken.
  • Voeg 10 min. voor het einde de aromahop toe.
  • Breng de wort na het koken met een roerstok flink aan het draaien (whirlpool) en wacht dan 15 minuten alvorens de hop en de eiwitten eruit te zeven met de kaasdoek.
  • Daarna ga je de wort snel koelen met de koelspiraal! Als de temperatuur van de wort gedaald is tot 25 graden is ga je het SG meten. Vul eventueel aan tot 10 l.
  • Voeg dan de gist(starter) toe.
  • Veel zuurstof in de wort brengen d.m.v. krachtig roeren of met een aquariumpompje.
  • Zet de emmer met wort op een warme plaats (20-22°C)!
Theo van de Voorde.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:6.0 %
begin-SG:1065
eind-SG:1020
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1.75 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Ambermout (60 EBC)200 g.   60 EBC  
Caramelmout (150 EBC)300 g.   150 EBC  
Kristalmout (150 EBC)200 g.   150 EBC  
Tarwe, ongemout250 g.      
Zwarte mout (1500 EBC)15 g.   1500 EBC  
Target20 g. 75 min. 9 α Bloemen  
Hallertau8 g.   3 α Bloemen  
Iers Mos (Irish Moss)5 g.      
Farma Trappist5 g.      
Maischwater9 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C63 °C65 °C73 °C78 °C
10 min.30 min.15 min.20 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

Verschenen in clubblad van augustus 2002. De genoemde gist is nu bekend als Brewferm Top.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=27