Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
MoutSpecial: Biscuit Honey Scotch Ale
datum: | 8 september 2017 |
van: | Ernst de Moor |
klasse: | D |
stijl: | Scotch Ale |
Beschrijving
Bij een rondleiding van mouterij De Swaen, raakte ik geïnspireerd door een speciale mout die alleen zij maken: Biscuit Honey Malt. Deze mout heeft een bijzondere eigenschap: hij ondergaat twee bewerkingen waardoor hij tegelijkertijd een moutige (biscuit) en gekaramelliseerde (honey) smaak heeft. Mijn eerste gedachte was: "Appeltaartbier". Je hoeft alleen nog wat appels toe te voegen, en vooral niet te veel hop. Maar om de mout te leren kennen leek het me beter om een wat neutraler bier te maken, dus een niet te grote hoeveelheid neutrale mout te gebruiken. Qua receptuur leek me een Scotch Ale dan wel geschikt als basis. Om er toch een twist aan te geven, heb ik een deel van het brouwsel weggezet met hout, iets dat ik ook al heel lang wilde proberen. Het eikenhout staat vermeld in het recept, maar is dus optioneel. Het grootste probleem was natuurlijk: In welke verhouding moet je deze mout gebruiken. Ik kon er geen recepten mee vinden, dus dan wordt het experimenteel. Uiteindelijk heb ik de gegevens van de mout opgezocht, en ben ik uitgegaan van wat de mouterij aangeeft. Volgens hun informatie op http://theswaen.com/product/ourproducts-malt-for-beer:black-swaen:blackswaenhoney-biscuit/ kun je de mout tot 20 procent gebruiken. In het recept zit uiteindelijk iets minder dan 17 procent. Ik heb het bier gebotteld met 6 gram suiker per liter, wat een mooie hoeveelheid koolzuur opleverde. De smaak is mooi, en je kunt zowel de moutigheid als de honingsmaak terugvinden in het bier. De één proeft dat wat beter dan de ander. Het is dus een prima bier geworden, maar doordat de vergisting bij de variant zonder hout wat traag verliep (reden onbekend) is de variant met hout lekkerder geworden. Als je hout wilt gebruiken, voeg dat dan toe tijdens het lageren. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 7.6 % |
begin-SG: | 1064 |
eind-SG: | 1012 |
EBC (kleur): | 23.0 |
EBU (bitterheid): | 34.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 82 % |
Watertype | Hoofddorp |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Palemout (7 EBC) | 2.25 kg | 7 EBC | ||
Honey-biscuit malt | 0.45 kg | Leverancier: The Swaen © Black | ||
Goldings | 25 g | 60 min. | 5.2 α | Bloemen |
Goldings | 7 g | 15 min. | 5.2 α | Bloemen |
Eik chips amerikaans medium toast | 14 g | Leverancier: Brouwland | ||
M15 | 1 zakje | Leverancier: Mangrove Jack's | ||
Maischwater | 8.1 liter | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
69 °C | 78 °C |
90 min. | 5 min. |