Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
New England American Pale Ale
datum: | 5 november 2018 |
van: | Theo van Eijden |
klasse: | A |
stijl: | American Pale Ale |
Beschrijving
Dit recept maakt gebruik van First Wort Hop, afgekort FWH. Deze hop wordt tijdens het spoelen aan de wort in de kookketel toegevoegd. Deze wort is dan nog niet aan de kook. Bij de IBU berekeningen gaat met bij FWH uit dat deze vergelijkbaar is met een hopgift die 20 minuten kookt. Maak je bij dit recept geen zorgen om de IBU waarde, negeer alle berekeningen die je in verschillende recepten en berekeningsmethodes kan maken. Maisch de mout in één stap in bij 69 graden gedurende 90 minuten. Uitmaischen bij 76 graden gedurende 5 minuten. Spoel de suikers uit met spoelwater van pH 5,3 en spoel door totdat er ongeveer 12 liter in je kookketel zit. Dit is om de verliezen tijdens koken en vergisten te compenseren. Voeg de kookhop toe als First Wort Hop, dus tijdens het spoelen. Kook gedurende 60 minuten, de hop aan het einde van de kook toevoegen als de wort is afgekoeld naar 80 graden en dan deze 30 minuten laten trekken. Filter de wort en koel deze verder af naar 19 graden en start de vergisting. Als de hoofdvergisting is gestart, 24 uur later de eerste dry-hop gift toevoegen. Deze nog 7 dagen laten door vergisten, daarna de tweede dry-hop gift toevoegen. Dit nog eens 3 dagen laten staan daarna overhevelen naar een mandfles voor de lagering. De temperatuur bij lagering zo laag mogelijk houden, 5 graden. Bottel het bier met 7 gramsuiker per liter. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 5.0 % |
begin-SG: | 1052 |
eind-SG: | 1014 |
EBC (kleur): | 12.0 |
EBU (bitterheid): | 24.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 78 % |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 400 gr | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Palemout (3-5 EBC) | 400 gr | 5 EBC | Leverancier: Thomas Fawcett & Sons | |
Tarwemout (4 EBC) | 240 gr | 4 EBC | ||
Havervlokken (2 EBC) | 240 gr | 2 EBC | ||
Cara Pilsmout (3 EBC) | 240 gr | 3 EBC | ||
Honey-biscuit malt | 90 gr | Leverancier: The Swaen © Black | ||
Amarillo | 10.4 gr | 60 FWH min. | 8 α | Bloemen |
Amarillo | 20.8 gr | 5 min. | 8 α | Bloemen |
Citra | 10.4 gr | 80 grC 30 min min. | 14.1 α | Bloemen |
Mosaic | 10.4 gr | 80 grC 30 min min. | 12.2 α | Bloemen |
Citra | 10.4 gr | dry hop hoofdvergisting min. | 14.1 α | Bloemen |
Mosaic | 10.4 gr | dry hop hoofdvergisting min. | 12.2 α | Bloemen |
Citra | 10.4 gr | dry hop 3 dagen min. | 14.1 α | Bloemen |
Mosaic | 10.4 gr | dry hop 3 dagen min. | 12.2 α | Bloemen |
Wyeast 1318 London Ale III | 1 | Leverancier: Wyeast | ||
Maischwater | 3.7 liter | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 7gr/liter |
Maischschema
69 °C | 78 °C |
90 min. | 5 min. |