Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Munchener Dunkel

datum:11 november 2018
van:Theo van Eijden
klasse:B
stijl:Münchener Dunkel

Beschrijving

Maisch de mouten in met een waterverhouding van 3 liter per kilo mout volgens het maisch schema. Regelmatig roeren voor een goede omzetting. Langzaam spoelen totdat je ongeveer 12 liter in je kookketel heb zitten. De totale kookduur is 90 minuten en voeg de hop toe als de kook 30 minuten aan de gang is. Na de kook de eiwitten uitfilteren en overhevelen naar het gistvat. Afkoelen naar 10 graden en let op dat je goed belucht. Voeg de gist toe en laat de wort voor ongeveer 7 dagen vergisten, daarna overhevelen naar een mandfles en de temperatuur verlagen naar 2 graden, lager gedurende 14 dagen. 
 

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:4.9 %
begin-SG:1049
eind-SG:1012
EBC (kleur):40.0
EBU (bitterheid):21.0
Brouwhuisefficiëntie:78 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Munichmout (20 EBC)2340 gr   20 EBC  
Melanoïdemout (70 EBC)60 gr   70 EBC  
Carafa Special II (1200 EBC)60 gr   1200 EBC Leverancier: Weyermann
Tettnanger15 gr 60 min. 4.4 α Bloemen  
M84 1     Leverancier: Mangrove Jack's
Maischwater7 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwaterspoelen tot 12 liter in kookketel     Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

55 °C63 °C70 °C76 °C
10 min.40 min.30 min.15 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=306