Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Munchener Dunkel
datum: | 11 november 2018 |
van: | Theo van Eijden |
klasse: | B |
stijl: | Münchener Dunkel |
Beschrijving
Maisch de mouten in met een waterverhouding van 3 liter per kilo mout volgens het maisch schema. Regelmatig roeren voor een goede omzetting. Langzaam spoelen totdat je ongeveer 12 liter in je kookketel heb zitten. De totale kookduur is 90 minuten en voeg de hop toe als de kook 30 minuten aan de gang is. Na de kook de eiwitten uitfilteren en overhevelen naar het gistvat. Afkoelen naar 10 graden en let op dat je goed belucht. Voeg de gist toe en laat de wort voor ongeveer 7 dagen vergisten, daarna overhevelen naar een mandfles en de temperatuur verlagen naar 2 graden, lager gedurende 14 dagen. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcoholpercentage: | 4.9 % |
begin-SG: | 1049 |
eind-SG: | 1012 |
EBC (kleur): | 40.0 |
EBU (bitterheid): | 21.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 78 % |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Munichmout (20 EBC) | 2340 gr | 20 EBC | ||
Melanoïdemout (70 EBC) | 60 gr | 70 EBC | ||
Carafa Special II (1200 EBC) | 60 gr | 1200 EBC | Leverancier: Weyermann | |
Tettnanger | 15 gr | 60 min. | 4.4 α | Bloemen |
M84 | 1 | Leverancier: Mangrove Jack's | ||
Maischwater | 7 liter | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | spoelen tot 12 liter in kookketel | Leverancier: Kraan | ||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
55 °C | 63 °C | 70 °C | 76 °C |
10 min. | 40 min. | 30 min. | 15 min. |
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=306