Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
American Wheat Ale
datum: | 28 februari 2019 |
van: | Theo van Eijden |
klasse: | A |
stijl: | American Wheat Ale |
Beschrijving
Dit recept is voor een kloon van een Amerikaans tarwe bier van de Triton brouwerij uit Fort Harrison. Door de gebruikte grondstoffen is het een totaal ander bier dan de traditionele Duitse of Belgisch tarwebieren. Op het Great American Beer Festival heeft dit bier een Bronzen medaille gewonnen in zijn klasse. Het bier is goud van kleur met een mooie witte schuimkraag. Door gebruik van de US-05 korrelgist erg neutraal gistprofiel en geen esters. Werkwijze: Inmaischen op 67 °C en spoelen totdat er 12 liter in de kookketel zit. Dit compenseert de kook- en vergistingsverliezen. Koken gedurende 60 minuten daarna spoelen en afkoelen naar vergistingstemperatuur. Houd de vergisting op 20 °C. De dry hop aan het einde van de hoofdvergisting toevoegen, niet langer dan 6 dagen, daarna overhevelen voor de lagering op 5 °C. Laat het bier 2 weken rijpen voor bottelen. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 5.0 % |
begin-SG: | 1055 |
eind-SG: | 1018 |
EBC (kleur): | 5.0 |
EBU (bitterheid): | 25.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 1860 gr. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Tarwemout (4 EBC) | 600 gr. | 4 EBC | ||
Tarwevlokken | 60 gr. | |||
Goldings | 11 gr. | 60 min. | 4.8 α | Bloemen |
Sorachi Ace hopbloemen | 4 gr. | 20 min. | 11.3 α | Bloemen |
Sorachi Ace hopbloemen | 4 gr. | 5 min. | 11.3 α | Bloemen |
Sorachi Ace hopbloemen | 5 gr. | 6 dgn. na hoofdvergisting min. | 11.3 α | Bloemen |
Safale US-05 | 1 | Leverancier: Fermentis | ||
Maischwater | 7.5 l. | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | Spoelen tot er 12 liter in de ketel zit. | Leverancier: Kraan |
Maischschema
67 °C | 78 °C |
60 min. | 2 min. |