Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Doenkulpiels

datum:7 september 2020
van:Michael Woolthuis
klasse:B
stijl:Schwarzbier

Beschrijving

De tweede van een reeks bieren uit de doenkul klasse. Beetje zelf verzonnen term voor bieren die haast binnen een biertype vallen maar eigenlijk een beetje te donker zijn. Er volgen er meer. Type als zoekterm maar doenkul en vind ze allemaal.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:5.9 %
begin-SG:1054
eind-SG:1012
EBC (kleur):61.0
EBU (bitterheid):25.0
Brouwhuisefficiëntie:75 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pale Ale mout1700 gr   9 EBC Leverancier: Dingemans
Cara Pilsmout (3 EBC)370 gr   3 EBC  
Goldswaen©Munich Dark 370 gr   145 EBC Leverancier: Swaen
BlackSwaen©Coffee 100 gr   400 EBC Leverancier: Swaen
Target12 gr 60 min. 9.2 α Bloemen  
Maischwater10.2 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater5.5 ltr     Leverancier: Kraan
Saflager S-189 1     Leverancier: Fermentis
Bottelsuiker5-6 gr/ltr      

Maischschema

69 °C65 °C78 °C
stort min.60 min.2 min.

Opmerkingen van de brouwer

Een eind sg van 1012 is goed haalbaar maar lager is beter want dat geeft een mooiere droge afdronk. Als extra toevoeging kan gember of paradijszaad tijdens de laatste 5 minuten koken prima.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=346