Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Draistout

datum:5 januari 2021
van:Michael Woolthuis
klasse:B
stijl:Dry stout

Beschrijving

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.
 
Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 15°C en 20°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de  5°C en 20°C

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:4.4 %
begin-SG:1041
eind-SG:1010
EBC (kleur):169.0
EBU (bitterheid):30.0
Brouwhuisefficiëntie:75 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Palemout (7 EBC)1300 gr   7 EBC  
Gerst, geroosterd (1000 EBC) 150 gr   1000 EBC  
Gerstevlokken350 gr   8 EBC Leverancier: Supermarkt/reformwinkel
BlackSwaen©BlackExtra 100 gr   1250 EBC Leverancier: The Swaen © Black
Northern Brewer18 gr 60 min. 6.6 α Bloemen  
Northern Brewer3 gr 5 min. 6.6 α Bloemen  
Maischwater7.8 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater8.6 ltr     Leverancier: Kraan
Safale S-041     Leverancier: Fermentis
Bottelsuiker5-6 gr/ltr      

Maischschema

68 °C64 °C78 °C
stort min.60 min.2 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=352