Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Viergranen bokbier

van:'t Wort Wat
klasse:D
stijl:Bokbier

Beschrijving

Omdat er nogal wat ongemoute granen in voorkomen passen we een uitgebreide stijgende infusiemethode toe volgens het volgende maisschema: De beginhoeveelheid brouwwater is 9 liter.
Spoel net zo lang tot er 12,5 liter wort is. Ga dan 75 tot 90 min koken, de duur is afhankelijk van de sterkte van de brander.
Voeg de Northern Brewer en de rozijnen toe zodra het wort kookt, en de aromahop een kwartier voor het einde.
Roer aan het eind stevig in het wort en wacht dan 15 min.
Ga vervolgens de hop eruit zeven met een kaasdoek.
Koel dan alles snel tot ongeveer 25 graden.
Het begin SG moet in de buurt van de 1065 liggen.
Belucht het wort goed, voeg de gist(starter) toe en zet de emmer met wort op een warme plaats, bij voorkeur tussen de 20 en de 25 graden.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
begin-SG:1065
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout (4 EBC) 500 g.   4 EBC  
Aromamout 200 g.   150 EBC  
Caramout (120 EBC)200 g.   120 EBC Leverancier: Dingemans
Havervlokken400 g.      
Rogge400 g.      
Chocolademout (1000 EBC)35 g.   1000 EBC  
Rozijnen200 g. 90 min.    
Northern Brewer17 g. 90 min. 8.5 α Bloemen  
Saaz hop10 g. 15 min. 3 α Bloemen  
Yeasthead Delta C7 g.      
Maischwater9 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

37 °C45 °C54 °C62 °C68 °C72 °C78 °C
10 min.10 min.10 min.20 min.20 min.20 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

Recept van de maand juni 1999.Advies van de redactie: De gisten Brewferm Top of Safale S-04.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=36