Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Viergranen bokbier
van: | 't Wort Wat |
klasse: | D |
stijl: | Bokbier |
Beschrijving
Omdat er nogal wat ongemoute granen in voorkomen passen we een uitgebreide stijgende infusiemethode toe volgens het volgende maisschema: De beginhoeveelheid brouwwater is 9 liter. Spoel net zo lang tot er 12,5 liter wort is. Ga dan 75 tot 90 min koken, de duur is afhankelijk van de sterkte van de brander. Voeg de Northern Brewer en de rozijnen toe zodra het wort kookt, en de aromahop een kwartier voor het einde. Roer aan het eind stevig in het wort en wacht dan 15 min. Ga vervolgens de hop eruit zeven met een kaasdoek. Koel dan alles snel tot ongeveer 25 graden. Het begin SG moet in de buurt van de 1065 liggen. Belucht het wort goed, voeg de gist(starter) toe en zet de emmer met wort op een warme plaats, bij voorkeur tussen de 20 en de 25 graden. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
begin-SG: | 1065 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 1 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Tarwemout (4 EBC) | 500 g. | 4 EBC | ||
Aromamout | 200 g. | 150 EBC | ||
Caramout (120 EBC) | 200 g. | 120 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Havervlokken | 400 g. | |||
Rogge | 400 g. | |||
Chocolademout (1000 EBC) | 35 g. | 1000 EBC | ||
Rozijnen | 200 g. | 90 min. | ||
Northern Brewer | 17 g. | 90 min. | 8.5 α | Bloemen |
Saaz hop | 10 g. | 15 min. | 3 α | Bloemen |
Yeasthead Delta C | 7 g. | |||
Maischwater | 9 liter | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
37 °C | 45 °C | 54 °C | 62 °C | 68 °C | 72 °C | 78 °C |
10 min. | 10 min. | 10 min. | 20 min. | 20 min. | 20 min. | 5 min. |
Opmerkingen van de webredactie
Recept van de maand juni 1999.Advies van de redactie: De gisten Brewferm Top of Safale S-04.'t Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=36