Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Mexiwenen
datum: | 11 augustus 2021 |
van: | Michael Woolthuis |
klasse: | A |
stijl: | Vienna |
Beschrijving
De drie lekkere warme dagen van eind maart 2021 deden mij verlangen naar een fijn fris fruitig licht biertje van lage gisting. Lijkend op corona maar dan wel lekker. De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren. De zuurmout is optioneel en wordt toegevoegd om de zuurgraad van de maisch te verbeteren. Als je het niet hebt dan mag het weggelaten worden. Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 10°C en 15°C |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 6.0 % |
begin-SG: | 1054 |
eind-SG: | 1010 |
EBC (kleur): | 8.0 |
EBU (bitterheid): | 23.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 75 % |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Vienna mout (8 EBC) | 1100 gr | 8 EBC | ||
Pilsmout (3 EBC) | 800 gr | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Maisvlokken | 400 gr | |||
Cara Pilsmout (3 EBC) | 100 gr | 3 EBC | ||
Zuurmout | 25 gr | |||
Maischwater | 9.9 ltr | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | 5.6 ltr | Leverancier: Kraan | ||
El Dorado USA | 8 gr | 60 min. | 12.2 α | Bloemen |
El Dorado USA | 4 gr | 5 min. | 12.2 α | Bloemen |
Lallemand Diamond lager | 1 | Leverancier: Lallemand | ||
Bottelsuiker | 5 gr/ltr |
Maischschema
67 °C | 63 °C | 72 °C | 78 °C |
stort min. | 30 min. | 30 min. | 5 min. |