Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Wittig

datum:11 april 2023
van:Michael Woolthuis
klasse:A
stijl:Witbier

Beschrijving

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.
 
Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 17°C en 22°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de  5°C en 15°C

  • De sinaasappelschil mag ook bitter zijn.
  • De koriander en sinaasappelschil kan door elke lekker smaken fruit combinatie vervangen worden. Dan echter wel toevoegen op minimaal 10 minuten voor eind koken.
    Voorbeeld: 100gram pruimen (geschild en zonder pit) per 10 liter

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:45 min.
alcoholpercentage:4.0 %
begin-SG:1044
eind-SG:1010
EBC (kleur):8.0
EBU (bitterheid):15.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Vienna mout (8 EBC)1000 gr   8 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 899 gr   4 EBC  
Maischwater7.4 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater7.1 ltr     Leverancier: Kraan
Lublin30 35 min. 2 α Bloemen  
Koriander1 gr 5 min.    
Sinaasappelschil, gedroogde3 gr 5 min.    
Lallemand Munich Classic11 gr     Leverancier: Lallemand
Bottelsuiker5 gr/ltr      

Maischschema

71 °C67 °C78 °C
Stort min.60 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=384