Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Stouterder

datum:6 juni 2023
van:Michael Woolthuis
klasse:D
stijl:Export Stout

Beschrijving

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.

Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 10°C en 22°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C
 
De aangegeven hoeveelheid bottelsuiker van 4gr/ltr is genoeg om een naar Engelse smaak neigende hoeveelheid CO2 in je bier te krijgen. Voor een meer Europese hoeveelheid is ongeveer 5gr//ltr aan te raden.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:7.3 %
begin-SG:1068
eind-SG:1016
EBC (kleur):167.0
EBU (bitterheid):38.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pale mout (5 EBC)2500 gr   5 EBC  
Gerst, geroosterd (1000 EBC) 140 gr   1000 EBC  
Cara Munichmout (90 EBC)110 gr   90 EBC  
Cara Munichmout (120 EBC)110 gr   120 EBC  
Chocolademout (900 EBC)100 gr   900 EBC  
Maischwater12.1 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater5 ltr     Leverancier: Kraan
East Kent Goldings35 gr 60 min. 5.6 α Bloemen  
Lallemand Nothingham 11 gr     Leverancier: Lallemand
Bottelsuiker4 gr/ltr      
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=389