Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Hoop op Koude Winter

datum:6 februari 2024
van:Michael Woolthuis
klasse:D
stijl:Barley Wine

Beschrijving

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.

Hoofdvergisting: 2 a 3 weken tussen 10°C en 22°C
Lagering: 2 tot 20 weken tussen de 5°C en 15°C

Langere lagering geeft een mooier eindresultaat dan dezelfde tijd in de fles laten liggen.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:9.0 %
begin-SG:1090
eind-SG:1018
EBC (kleur):64.0
EBU (bitterheid):36.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pale mout (5 EBC)2500 gr   5 EBC  
Biscuitmout500 gr   50 EBC  
Vienna mout (8 EBC)500 gr   8 EBC  
Cara Munichmout (120 EBC)400 gr   120 EBC  
Maischwater16 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater5 ltr     Leverancier: Kraan
Centennial20 gr 60 min. 10.4 α Bloemen  
Styrian Goldings hopbloemen10 gr 5 min. 2.9 α Bloemen  
Amarillo10 gr 5 min. 8.3 α Bloemen  
Lallemand Nothingham 11 gr     Leverancier: Lallemand
Bottelsuiker5 gr/ltr      

Maischschema

71 °C67 °C78 °C
stort min.60 min.2 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=393