Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Münchener
van: | de Amervallei |
klasse: | A |
stijl: | Münchener Helles |
Beschrijving
Omdat in München momenteel de oktoberfeesten in volle gang zijn en omdat de temperaturen in deze tijd van het jaar prima geschikt zijn om een ondergistend bier te brouwen, hebben we besloten om een pakket van een in ons land wet minder bekend biertype samen te stellen. Van Münchener bestaan twee variëteiten: een Helles en een Dunkel. Dit recept gaat over een Helles, dat is 'een Beierse klassieker met een verrukkelijk bitter-zoet, mout- en hoparoma, moutig -n de mond en een nasmaak die droog wordt, maar niet bitter'. (Roger Protz) Dit recept geeft het bier een bitterheid van 24 EBU. Het recept is een bekroond recept: het won in 1995 de eerste prijs in de categorie A (licht maltbier) van de jaarlijkse wedstrijd van het wijn- en biergilde de 'Amervallei'. (recept overgenomen uit Proost nr. 12) Kooktijd met hop: 60 min, de laatste 10 min. de resterende 7 gram toevoegen.
|
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 4.5 % |
begin-SG: | 1045 |
eind-SG: | 1011 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 24.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 1.6 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Tarwemout (4 EBC) | 400 g. | 4 EBC | ||
Aromamout (50 EBC) | 13 g. | 50 EBC | ||
Hallertau | 20 g. | 60 min. | 4.5 α | Bloemen |
Hallertau | 7 g. | 10 min. | 4.5 α | Bloemen |
Den Arsegan ondergist | 1 zakje | |||
Maischwater | 6 liter | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
35 °C | 53 °C | 63 °C | 68 °C | 73 °C | 78 °C |
15 min. | 15 min. | 60 min. | 15 min. | 15 min. | 1 min. |