Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Kriek van Driek
van: | Driek Zwaan |
klasse: | B |
stijl: | Kriek |
Beschrijving
Het was een verrassing voor me dat de ingezonden kriek zo hoog geëindigd was op de clubkampioenschappen van 1995; meer dan tien jaar geleden betekende kriek voor mij de doorbraak naar ander bier dan pils. De meeste commerciële kriekbrouwers voegen zoetstof toe aan hun kriekbier waardoor de smaak vaak op de frisdrank cassis lijkt. De homebrewkriek is veel minder zoet en de smaak van de kriekepit geeft iets extra's aan het bier; het brouwen met kriekensap is af te raden omdat er weinig van de krieksmaak achterblijft in het bier. Ook al ben je zelf niet zo'n liefhebber van kriek, er zijn heel veel mensen die het heerlijk vinden; het is een bier met een feestelijke uitstraling en fascinerend om te brouwen! Totaal 2425 gram koren = 243 gram koren voor een liter bier. Een liter bier is goed voor 3 flesjes - dus er is 81 gram koren nodig voor één flesje kriek. Werkwijze:
Proost! Veel brouwplezier toegewenst! Driek Zwaan |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 70 min. |
alcoholpercentage: | 6.0 % |
begin-SG: | 1058 |
eind-SG: | 1012 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 1.5 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Munichmout (15 EBC) | 700 g. | 15 EBC | ||
Ambermout (50 EBC) | 75 g. | 50 EBC | ||
Kristalmout (50 EBC) | 50 g. | 50 EBC | ||
Tarwevlokken | 100 g. | |||
Hallertau | 18 g. | 70 min. | 3.2 α | Bloemen |
Challenger hopbloemen | 6 g. | 070 min. | 5.3 α | Bloemen |
Iers Mos (Irish Moss) | 1.5 g. | 10 min. | ||
Bovengist | 1 zakje | |||
Krieken | 3 kg. | |||
Suiker | 1000 | |||
Bottelsuiker | 5gr/liter |
Maischschema
53 °C | 65 °C | 73 °C | 78 °C |
25 min. | 60 min. | 40 min. | 5 min. |