Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Rookbier
van: | Erwin Vermeij |
klasse: | A |
stijl: | Rauchbier |
Beschrijving
De smaak van rookbier van 100% rookmout is voor velen van ons te sterk. Laatst heb ik een heel lekker rookbier van Henk Hakvoort geproefd. Het bier heeft een relatief zachte wat fruitige rooksmaak. De combinatie van rookmout met Onze-Lieve-Vrouwe-Bedstro is wat mij betreft een perfecte. Het bier heeft een bitterheid van rond de 20 EBU, een begin-SG van 1050 en een eind-SG van 1010. Onderstaand recept is een iets aangepaste versie van het oorspronkelijke recept van Henk. Gebruik een neutrale gist, bijvoorbeeld Arsegan bovengist of Wyeast nr. 1007 "German Ale". Werkwijze:
Erwin Vermeij |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcoholpercentage: | 5.3 % |
begin-SG: | 1050 |
eind-SG: | 1010 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 20.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 600 g. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Munichmout (17 EBC) | 600 g. | 17 EBC | ||
Rookmout | 600 g. | |||
Zuurmout | 50 g. | |||
Caramelmout (150 EBC) | 75 g. | 150 EBC | ||
Chocolademout (1000 EBC) | 25 g. | 1000 EBC | ||
Fuggles | 20 g. | 90 min. | 4 α | Bloemen |
Cascade | 10 g. | 5 min. | 5 α | Bloemen |
Lievevrouwebedstro, gedroogde | 4 g. | 5 min. | ||
Wyeast 1007 German Ale | 1 | |||
Maischwater | 8 liter | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
52 °C | 63 °C | 73 °C | 80 °C |
15 min. | 50 min. | 10 min. | 1 min. |
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=95