Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Rookbier

van:Erwin Vermeij
klasse:A
stijl:Rauchbier

Beschrijving

De smaak van rookbier van 100% rookmout is voor velen van ons te sterk. Laatst heb ik een heel lekker rookbier van Henk Hakvoort geproefd. Het bier heeft een relatief zachte wat fruitige rooksmaak. De combinatie van rookmout met Onze-Lieve-Vrouwe-Bedstro is wat mij betreft een perfecte. Het bier heeft een bitterheid van rond de 20 EBU, een begin-SG van 1050 en een eind-SG van 1010. Onderstaand recept is een iets aangepaste versie van het oorspronkelijke recept van Henk. Gebruik een neutrale gist, bijvoorbeeld Arsegan bovengist of Wyeast nr. 1007 "German Ale".

Werkwijze:

  • Neem 8 liter water van 55°C en stort er de mout in. De temperatuur moet nu 52°C zijn. Controleer de pH en corrigeer indien nodig. Laat 15 minuten rusten.
  • Verwarm tot 63°C en laat 50 minuten rusten.
  • Verwarm tot 73°C en laat 10 minuten rusten.
  • Doe de zetmeelproef en maisch af op 80°C.
  • Spoel tot er ongeveer 13-14 liter wort is (spoelen tot SG = 1010).
  • Kook 90 minuten, voeg de Fuggles of Goldings hop aan het begin van het koken toe. De Cascade hop en de OLV-Bedstro voeg je aan het einde van het koken toe en kook je enkele minuten mee. Damp in tot je 10,5 liter wort overhoudt.
  • Snel koelen tot 22°C.
  • Verwijder hop en eiwitten en voeg de gist toe.
  • Belucht gedurende 30 minuten en belucht na 8 uur nog eens 30 minuten.
  • Koel het wort tot 18°C.
Veel plezier (ook bij het drinken) !

Erwin Vermeij

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:5.3 %
begin-SG:1050
eind-SG:1010
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):20.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 600 g.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (17 EBC)600 g.   17 EBC  
Rookmout600 g.      
Zuurmout50 g.      
Caramelmout (150 EBC)75 g.   150 EBC  
Chocolademout (1000 EBC)25 g.   1000 EBC  
Fuggles20 g. 90 min. 4 α Bloemen  
Cascade10 g. 5 min. 5 α Bloemen  
Lievevrouwebedstro, gedroogde4 g. 5 min.    
Wyeast 1007 German Ale1      
Maischwater8 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C63 °C73 °C80 °C
15 min.50 min.10 min.1 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=95